Neizostavno druženje s Godardom i francuskim klasicima

Iz filma "Everest"
Iz filma "Everest"

Nakon onog za Puljane čarobnog ljetnog srpnja, rujan je mjesec ponovnog povratka u kino. Nekako u isto vrijeme se osluškuje što se dešava na Mostri u Veneciji, pa tko će u San Sebastian, na festival u Toronto, tko će se naći u trci za Oscare, a sve to je idealan poziv da se na licu mjesta vidi o čemu to drugi pričaju. Iako Puljani, a i ostatak Istre, peko Arene i Motovuna imaju priličan pregled svega toga u svijetu filma, u tjednu u kojega smo već uklizali, od jučer se za zagrijavanje prikazuje američka komedija dvojca Jihna Francisa Daleyja i Jonathana M. Goldsteina "Godišnji odmor snova: Nova generacija (Vacation)".

Komedija i avantura

Samo podsjećam da je riječ o nastavku priče o luckastoj američkoj obitelji Griswold koju utjelovljuju Chris Hemsworth i Christina Applegate, između ostalih, dok ljubitelji avanture neće požaliti ako odaberu američku "Fantastičnu četvorku" Josha Tanka, ili kako najavljuju film "jednu od najpopularnijih franšiza superheroja s potpuno novom postavkom glumaca i redatelja!"

Komedije otvaraju i idući tjedan, kada od 10. rujna igra "Ljubav na engleski način" Toma Vaughana, s Jessicom Albom, Salmom Hayek i Pierceom Brosnanom, a tu je i ovoljetni hit "Kaos u glavi" Jude Apatow o zločestoj curi koja ne vjeruje u ljubav i veze sve dok se u nju ne zaljubi gosn. Pravi. Za akciju, plus komediju, je spremna ekranizirana špijunska TV serija koja je žarila i palila sredinom '60-ih (začetnik je bio književnik Ian Fleming, tvorac Bonda) "Šifra U.N.C.L.E." Guya Ritchiea, s Aliciom Vikander i Henryjem Cavillom.

I treći tjedan je u znaku komedija, a ona prava dolazi iz trbuha legendarne Monty Python ekipe i zove se "Sve što poželiš" u režiji Terryja Jonesa, a na programu je od 17. do 23. rujna. Sve se nastavlja, ali uz dodatak glazbe u "Rock kraljici", gdje višestruka Oscarovka Meryl Streep uzima gitaru u ruke, a imala je već iskustva s filmom o grupi ABBA pa se ne treba unaprijed smijati, ali tu je i Kevin Kline, Mamie Gummer, Rick Springfiled…. Čak se i film "Posjeta" redatelja M. Nighta Shyamalana najavljuje kao komični horor.

Filmski klasici

U posljednjem ovomjesečnom tjednu, od 24. do 30. rujna, sigurno će veliku pažnji pobuditi film "Everest" Baltasara Kormakoura (prema zastrašujućoj istinitoj priči o grupi planinara koji su, uslijed opasne snježne oluje, zapeli na tom ledenom vrhu, prepušteni samima sebi), koji je otvorio festival u Veneciji. Oskarovac Benicio Del Toro je nedavno u Sarajevu predstavio kao glavni glumac kriminalističku dramu "Sicario" Denisa Villeneuvea, a u izvrsnoj ekipi su i Emily Blunt i Josh Brolin.

Nastavlja se i program Rendez-vous au cinema, od 6. do 10. rujna, odnosno otvaranje francuskog mjeseca u Kino mreži u suradnji s Francuskim institutom, HAVC-om i Kino mrežom, a Puljani će vidjeti šest naslova suvremene i klasične francuske kinematografije. Prvi na redu je "Moja je mama u Americi i upoznala je Buffala Billa" u režiji Marca Boréala, Thibauta Chatela, dugometražna animacija iz 2013. (matineja u nedjelju u 11 sati), a potom slijede u večernjem terminu klasici "Cherbourški kišobrani" Jacquesa Demyja, glazbena drama iz 1964. (kultni ljubavni film za sva vremena), te "Jules i Jim", romantična drama iz 1961. Françoisa Truffauta (7. rujna).

Novijeg su datuma "Francuski ministar" Bertranda Taverniera, komedija iz 2013. (8. rujna) i dan potom (9. rujna) "Lijepi dani" Marion Vernoux, romantična drama također iz 2013. Šesti film iz programa, drama "Week-ends" Anne Villaceque je iz 2014. i na programu je 10. rujna u 17 sati. Naravno, time se druženje s francuskim filmom ne završava, jer su od 24. do 30. rujna na programu Filmske mutacije - Ciklus filmova Jeana-Luca Godarda, koje otvara kultni film "Do posljednjeg daha" iz 1960., u kojemu glume: Jean-Paul Belmondo, Jean Seberg, Daniel Boulanger, Jean-Pierre Melville.

Ulaznica 10 kuna

U petak, 25. rujna je "Oda ljubavi", drama iz 2001., a igraju Bruno Putzulu, Cécile Camp, Jean Davy; 26. rujna je "Spasi se tko može" iz 1980., s Isabelle Huppert, Jacques Dutronc, Nathalie Baye, Cécile Tanner, Anna Baldaccini; 27. rujna je kriminalistička drama iz 1983. "Ime Carmen", a glume Maruschka Detmers, Jacques Bonnaffé, Myriem Roussel, Hippolyte Girardot; 28. rujna je isti žanr - "Ludi Pierrot", iz 1965. (Jean-Paul Belmondo, Anna Karina, Graziella Galvani); 29. rujna je "Prezir", iz 1963., s Brigitte Bardot, Michelom Picollijem, Jackom Palanceom, Fritzom Langom.

Program završava u srijedu, 30. rujna dramom "Alphaville, neobična avantura Lemmyja Cautiona", iz 1965. (Eddie Constantine, Anna Karina, Akim Tamiroff) - za sve francuske filmove ulaz je 10 kuna po filmu, a projekcije počinju u 17 sati.

Za one najmlađe, naravno, tu su standardi crtići, a ponovno  će se prikazati "Malci" u 2D i 3D formatu.

Vladimir Film Festival 18 i 19. rujna

Skateboard klub "August Šenoa" iz Fažane 18. i 19. rujna organizira Vladimir Film Festival, fokusiran na underground video produkciju i neovisne projekte vođene DIY (do it yourself) filozofijom. Ova je neovisna skateboarding filmska manifestacija osnovana 2011. godine u Fažani i kao takva jedinstveni je događaj na području jugoistočne Europe.

Kino Valli tim povodom prikazuje 19. rujna u 20 sati dokumentarni film Philippea Petita "Danger Dave" o izazovima profesionalnog skateboardera Davida Martelleura, koji unatoč godinama i životnim nevoljama još uvijek ne želi odustati od skateboarding karijere. (M. ĆURIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter