Neizlječiva bolest suvremenog doba više ne štedi ni djecu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

U povodu Svjetskog dana multiple skleroze, u četvrtak su iz pulske Arene u zrak pušteni narančasti baloni. Ovu simboličnu poruku svijetu iz Pule odaslali su članovi Društva multiple skleroze Istarske županije i njihovi gosti, te oko 250 učenika iz deset osnovnih i tri srednje pulske škole. Naime, ove se godine međunarodni dan ove bolesti u Puli obilježava s fokusom na mlade kroz projekt "Na mladima svijet ostaje", ponajviše iz razloga što se dobna granica oboljelih opasno smanjila, o čemu svjedoči i činjenica da najmlađa osoba u Hrvatskoj s dijagnozom MS-a ima samo osam godina.

Bolest s tisuću lica

- Da li znate kako su se zvali ratnici koji su se borili u ovoj Areni? Naravno da znate. Danas ste vi gladijatori koji se bore protiv ove opake bolesti, poručio je brojnoj djeci ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo, a predsjednica istarskog Društva MS IŽ Snježana Raić podijelila je prisutnima zahvalnice za podršku kako radu njihova Društva, tako i obilježavanju ovog dana.

Društvo danas ima 154 člana iz cijele Istre, no podaci govore da samo u našoj županiji ima oko 400 oboljelih od ove neizlječive bolesti, dok ih je u cijeloj Hrvatskoj više od šest tisuća. Multipla skleroza je poznata i kao "bolest s tisuću lica" jer je nije lako dijagnosticirati, uzrok joj nije posve razjašnjen, a tijek bolesti teško je predvidjeti, pa je zapravo svaki oboljeli slučaj za sebe. U ranom stadiju multiple skleroze mogu se pojaviti umor, gubitak snage ili slabost u jednom ili više udova, dugotrajni trnci u jednom dijelu tijela, ukočenost, neobjašnjiva bol, smanjenje oštrine vida i "miješanje" boja, dvoslike, nestabilnost u hodu, vrtoglavica, a kasnije i otežana koordinacija pokreta, tremor (drhtanje), smetnje kontrole mokrenja i stolice, otežana koncentracija, tjeskoba i drugo. Simptomi često "dođu i prođu" u nekoliko dana, pa mnogi bolesnici u početku ne traže medicinsku pomoć.

Odgađanje invaliditeta

- Nekakav napredak ipak bilježimo, jer se danas multipla ipak nešto brže otkriva nego prijašnjih godina, a što se tiče uzroka, ni oni nisu u potpunosti definirani i dosta često se spominje kao jedan od okidača bolesti stres. No kako, primjerice, dijete od osam godina može dobiti multiplu od stresa? Što se pak nekakvih prognoza za oboljele tiče, budući da je multipla skleroza neizlječiva, ako se dosta rano otkrije, uz pomoć određenih lijekova ona može ostati u onoj najčešćoj fazi bolesti kada se simptomi povremeno pojavljuju tijekom jednog razdoblja, pa onda iznenada nestaju. Zaista postoje različiti oblici i stadiji bolesti, ali pravodobnim liječenjem pojava invaliditeta može se odgoditi za 20 do 30 godina ili se čak može posve spriječiti, istaknula je Raić.

Uz onkološke bolesnike, osobe koje pate od multiple skleroze najčešći su korisnici, ali i zagovornici upotrebe medicinskog kanabisa, jer je poznato da aktivni sastojak marihuane THC osjetno pomaže kod boli i teških spazama ili tremora mišića. Međutim, kako je istaknula Raić, niti medicinski kanabis nije podoban za svaki oblik MS-a i takvu bi upotrebu trebalo svakako koordinirati s liječnikom.

Nakon puštanja balona iz amfiteatra uz svirku roženica mladih članova KUD-a Uljanik, povorka se uputila u "Šetnju za multiplu sklerozu" prema Zlatnim vratima gdje je održana podjela informativnih letaka građanima i predstavljanje udruge. Spomenimo i to da su povodom obilježavanja Svjetskog dana multiple skleroze 31. svibnja "svjetleći divovi" svijetlili u narančastoj boji, boji multiple skleroze. (Patricija SOFTIĆ, snimio Dejan ŠTIFANIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter