Neizdavanje računa zatvorilo 55 lokala

U 28 posto objekata u Istri porezna je inspekcija utvrdila nepravilnosti (D. KLARIĆ/CROPIX)
U 28 posto objekata u Istri porezna je inspekcija utvrdila nepravilnosti (D. KLARIĆ/CROPIX)

Iako je sezona odavno završila, a s njome i potreba za pojačanim radom raznih inspekcijskih službi, u Državnom inspektoratu nastavljaju s kontrolom pružatelja usluga u ugostiteljstvu i turizmu. Tako su od 1. lipnja do 20. studenog ove godine inspektori iz pulskog, pazinskog i porečkog odsjeka Državnog inspektorata obavili ukupno 2.967 nadzora. Većina nadziranih objekata, njih 88 posto, poslovala je u skladu s propisima.

Utvrđeno je, međutim, 396 povreda propisa na temelju kojih je nadležnim prekršajnim sudovima podneseno 58 optužnih prijedloga za pokretanje prekršajnih postupaka. Donijeto je 46 prekršajnih naloga u ukupnom iznosu od 77.876 kuna, a na licu mjesta naplaćena je 251 prekršajna kazna u ukupnom iznosu od 323.000 kuna. U istom razdoblju gospodarski inspektori su donijeli ukupno 116 upravnih rješenja, od čega se 56 odnosi na usmenu zabranu daljnjeg obavljanja ugostiteljske djelatnosti, odnosno pružanja usluga u turizmu. Od toga 41 objekt je zapečaćen, dok su u preostalim slučajevima prekršitelji novčano kažnjeni.

S druge strane, inspektori Porezne uprave nadzirali su poštuju li obveznici odredbe Zakona o fiskalizaciji u prometu gotovinom. U razdoblju od lipnja do studenog na području Istre, odnosno pazinskog područnog ureda Porezne uprave, nadzirali su 1.316 objekata te utvrdili nemale 373, ili 28 posto, nepravilnosti, što je rezultiralo s 55 privremenih zabrana obavljanja djelatnosti koje se ukidaju nakon što se nepravilnosti otklone. Najčešće nepravilnosti s kojima se susreću inspektori su neizdavanje računa i višak u blagajni. (M. VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter