"Neistražena" Ive ?ordevic dragulj veceri

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Simpaticne predstave KTO kazališta iz Poljske i francusko-ceškog ansambla Décalages te iznimno dojmljivo izložbeno predstavljanje projekta "Neistražena" Buzecanke Ive ?ordevic oznacili su drugi dan 16. PUF-a - Medunarodnog kazališnog festivala, koji se u Puli održava do 5. srpnja.

Glumci iz Poljske, koje pulska publika poznaje i s prošlogodišneg PUF-a kada su nastupili na Forumu, na Maloj sceni INK-a uprizorili su predstavu "Prodajem kucu u kojoj više ne mogu živjeti" u režiji Jerzy Zona.

Ova "…kazališna seansa inspirirana životom i djelom ceškog pisca Bohumila Hrabala, prikazana kroz tijelo, pokret, gestu i glazbu" na scenu donosi brzi vlak života. U njega je, u ozracju nekih prošlih totalitarnih vremena, od kazališnog predvorja do gledališta - propuštena publika.

Kazalište i cirkus u predstavi "TaBalada" izvedenoj na pulskoj tržnici, pred oko tristotinjak posjetitelja, spojio je francusko-ceški trojac (Perla Kotmelová, Seline Vallée i Salvi Salvatore) iz ansambla Décalages. Predstava koja govori o "majci koja odlucuje umrijeti, te uz pomoc svoje djece traži pravo mjesto za to…" kombinira akrobaciju, fizicki teatar, lutkarsko kazalište…

"TaBalada" koju rese i zracne akrobacije na svili se odlicno uklopila u ambijent pulskog Narodnog trga. Uz to, mogli su je gledati svi koji su došli na predstavu, za razliku od projekta "Anno Domini 2010." koji je prve veceri PUF-a u kazališnoj gužvi na Danteovom trgu ipak bio samo za publiku "u prvim redovima", odnosno one koji su u glumcima uspjeli najbliže prici.

Dragulj veceri bila je izložba "Neistražena", postavljena u staroj tiskari, za koju ideju i koncept potpisuje Iva ?ordevic, zvuk Velimir Todorovic, graficko oblikovanje Bojan ?ordevic.

"Izložba 'Neistražena' potaknuta je nizom pitanja ciji su odgovori izostali u potrazi za spoznavanjem identiteta istarske žene kao neminovnog produkta kulturološke, povijesne te sociološke podloge na kojemu je stasao.

Izložba nema za svoj iskljucivi cilj opisati ženu kao radnicu ili znanstvenicu, politicarku ili borca, pjesnikinju ili ljubavnicu, suprugu ili majku, vec ženu u pluralitetu svih svojih uloga te time upotpuniti znacenje sintagme identitet Istre", istice autorica.


Podijeli: Facebook Twiter