Neispravni dimnjaci mogu uzrokovati požar

Provjera ispravnosti dimnjaka
Provjera ispravnosti dimnjaka

Sezona je grijanja. Glavna je preokupacija mnogih gdje nabaviti gorivo, po mogućnosti što jeftinije. No, istovremeno, zaboravljaju da u sezoni svakodnevnog korištenja peći valja provjeriti i dimovode. Događaju se tako začepljenja, urušavanje, provlaživanje dimovoda, dolazi do požara ili trovanja u stanovima i drugih opasnih situacija. Da to ipak ne mora biti tako drastično, i da relativno brzo i sigurno mogu započeti s grijanjem, znaju oni koji o sigurnosti dimovodnog sustava i brinu - dimnjačari.

S jednom pulskom ekipom, Krešimirom Zebom i Nedeljkom Udovičićem, te rukovoditeljicom dimnjačarske djelatnosti u Herculanei Karmen Korać, "odradili" smo jednu kontrolu tehničke ispravnosti dimnjaka, ovaj put na zgradi u Koparskoj ulici. Kako saznajemo od Korać, u Puli ima desetak tisuća dimnjaka. Najbrojniji su plinski dimovodi na koje su priključena plinska trošila (plinske peći i bojleri), pa oni na kruta goriva, a sve je manje onih na tekuće gorivo (lož ulje).

- Najveći su problemi uvijek kod korištenja krutih goriva. Iako se koriste samo u sezoni grijanja, problemi nastaju zbog čađe i smole, pogotovo kada se koriste neadekvatne vrste goriva, ako je drvo mokro ili kada se koriste crnogorice, koje imaju puno smole. Ljudi i zatvaraju peći da bi uštedjeli, ali upravo tada dolazi do kondenzacije i stvaranja smole, kaže nam Korać.

Zakon međutim svima nalaže obvezan pregled jednom godišnje. (S. ZRINIĆ TERLEVIĆ; snimio M. ANGELINI)

VIŠE ČITAJTE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter