Neisplatu place tretirati kao kazneno djelo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Place žena u Hrvatskoj za jednu su cetvrtinu manje od placa muškaraca. Žene s djecom, koje rade u privatnom sektoru, placene su 30 posto manje nego one bez djece. Place tekstilnih radnica 40 su posto niže od prosjecnih u državi. "Ženske" mirovine 21 posto su manje od "muških". Ovo je bilanca aktualne hrvatske "ravnopravnosti" žena na tržištu rada na koju je danas, na Medunarodni dan žena, koji se proslavlja 100. put, podsjetilo 30-ak aktivistica nevladinih udruga i ženskih sindikalnih grupa.

- Hrvatska ide u suprotnom smjeru od Europe. Kod nas se stopa radne aktivnosti žene smanjuje i sada iznosi svega 40 posto, a u EU-u raste prema 60 posto, istaknula je Jasna Petrovic, koordinatorica ženskih sindikalnih grupa. Stopa domace nezaposlenosti žena popela se na 21 posto, žene cine 54 posto svih nezaposlenih, što znaci da ih je trenutacno 180 tisuca.

Medu radnicima koji rade na crno i kojih je oko 160 tisuca, vecina je žena. Više od 90 posto žena koje su se zaposlile tijekom prošle godine dobile su ugovore na odredeno vrijeme. A kada budu zaželjele dijete, ostat ce na cesti.

- Trudnice od otkaza štiti samo ugovor na neodredeno vrijeme, a vecina mladih žena radi na odredeno vrijeme. Cim poslodavac dozna "veselu vijest", toj se ženi ugovor ne produžuje, isticu aktivistice.

Žene vecinom rade u slabije placenim djelatnostima - trgovini, ugostiteljstvu i turizmu, preradivackoj industriji, obrazovanju i socijalnim ustanovama, gdje su place niske, ali i u tim "ženskim" sektorima šefovi su redovito muškarci.

Sindikalistice i predstavnice ženskih NGO-a danas su potpredsjedniku Vlade Slobodanu Uzelcu predale listu s 13 zahtjeva za poboljšanje radnog položaja žena. Traži se, uz ostalo, da se ojacaju ovlasti inspekcije rada, uvedu ucinkovite mjere za povecanje zaposlenosti žena, zakonski ogranici rad na odredeno vrijeme, a neisplata placa i neuplata doprinosa tretiraju kao kazneno djelo.

Zahtjeve Vladi aktivistice su procitale na zagrebackom Trgu bana Jelacica te u zrak pustile desetak ljubicastih balona. Nadamo se, kazale su, da naši zahtjevi, za razliku od balona, nece ostati u zraku.


Podijeli: Facebook Twiter