Neisplata placa od sredine srpnja postaje kazneno djelo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Do 15. srpnja Vlada ce u Sabor poslati zakonske izmjene po kojima ce neisplata placa postati kazneno djelo, a država ce uz to krenuti u osnivanje posebnih radnih sudova ili odjela za radno sudstvo. Obecala je to premijerka Jadranka Kosor  sindikalnim celnicima na sastanku organiziranom povodom završetka pregovora s Europskom Unijom. 

- Cestitali smo Vladi na završetku pregovora o ulasku Hrvatske u EU, a bili bi izuzetno sretni da se s istim takvim žarom poradi na oporavku našeg gospodarstva. Dobili smo uvjeravanja da ce do kraja ljetnog zasjedanja Sabora najveci dio dogovorenih projekata biti ostvaren, a ponovno nam je potvrdeno da ce s referedumom o ulasku Hrvatske u EU biti proveden i referendum za koji smo skupljali potpise, kazao je koordinator sindikalnih središnjica Damir Jakuš.

Na tom bi se referendumu trebali olakšali uvjeti za raspisivanje referenduma jer bi bilo potrebno 200 tisuca potpisa prikupljenih u roku mjesec dana. Uz to Vlada ce ponuditi i rješenja kojima ce se poslodavcima što ne isplacuju radnike onemoguciti osnivanje novih tvrtki.

Ozren Matijaševic,  predsjednik Hrvatske udruge sindikata, otkriva i to da su predstavnici Vlade obecali donošenje zakona o obeštecenju radnika Salonita, isplatu jedne place u Dalmacijavinu, te isplatu svih placa u Trimotu prije otvaranja stecaja. Vladu je upozorio i na to da nijedno poduzece u poteškocama dosad nije dobilo pomoc iz takozvanog Vladinog kreditnog modela C.


Podijeli: Facebook Twiter