Neispavanost vodi do Alzheimera

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Novo istraživanje pokazalo je da kronicna neispavanost može pogoršati Alzheimerovu bolest, koja je najcešci oblik staracke demencije, te je dvostruko cešca kod žena nego muškaraca.

Znanstvenici s Medicinskog fakulteta Sveucilišta Washington u SAD-u proucavali su razinu amiloida beta, proteina koji stvara plakove u mozgu ljudi oboljelih od Alzheimerove bolesti na miševima i otkrili da su miševi kojima nije bilo dopušteno spavati imali 25% vecu razinu amiloida beta.

Otkrice je objavljeno u strucnom casopisu Science express i pokazalo je da bi pomanjkanje sna moglo biti važno u razvoju Alzheimerove bolesti.
Dr. David Holtzman, predstojnik katedre za neurologiju na spomenutom sveucilištu, rekao je da bi znanstvenicima "lijecenje poremecaja spavanja trebala biti glavna zadaca, ne samo zbog mnogih akutnih ucinaka, nego i zbog mogucih dugotrajnih ucinaka na zdravlje mozga".

Alzheimerova bolest je teška, neizljeciva bolest mozga, koja u nekim slucajevima može biti i smrtonosna. Dvostruko je cešca kod žena, a najcešca je u dobi iznad 65 godina.


Podijeli: Facebook Twiter