Neispavanost ubija seksualnu želju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istraživanje je pokazalo da muškarci koji nocu kratko i loše spavaju imaju znatno manju razinu testosterona, a to rezultira smanjenom seksualnom željom.

Manjak testosterona donosi niz negativnih posljedica za mlade muškarce, ukljucujuci slabiji libido, slabiju plodnost, manjak energije i slabiju koncentraciju. Nova studija ukazuje da neispavanost dugorocno i bitno utjece na razinu hormona.

Mala razina testosterona povezana je i s metabolickim sindromom, zbog kojeg se povecava rizik od srcanih bolesti, moždanog udara i dijabetesa tip 2.

Znanstvenici sa Sveucilišta Chicago ustanovili su da muškarci koji tjedan dana ili duže spavaju manje od pet sati tijekom noci imaju znatno niže razine testosterona nego oni koji se nocu dobro odmore. Kolicina hormona kod neispavanih bila je na razini osoba koje su 15 godina starije.

Prof. Eve Van Cauter, voditeljica studije, kaže: "Sve je jasnije da neispavanost i slaba kvaliteta sna remete hormonalnu ravnotežu." Istraživanje je pokazalo da je za nižu razinu testosterona dovoljan i tjedan dana neispavanosti.


Podijeli: Facebook Twiter