Neiskorišteni potencijali najdostupnije jadranske ribe

David Skoko je s desetak polaznika radionice pripremio pet atraktivnih jela (Davor ŠIŠOVIĆ)
David Skoko je s desetak polaznika radionice pripremio pet atraktivnih jela (Davor ŠIŠOVIĆ)

Radionicom na temu "Sardela u kreativnoj kuhinji" u ponedjeljak je u AZRRI-jevom Edukacijsko-gastronomskom centru Istre na Gortanovom brijegu započeo završni dio projekta "Wellfood action - Jadransko-jonski klaster na putu prema inovacijama" kojeg uz financiranje iz programa IPA - Jadranska prekogranična suradnja, zajedno provode Agencija za ruralni razvoj Istre te Dubrovačko-neretvanska županija iz Hrvatske, Gospodarska komora Macerate, Politehničko sveučilište Marche i Regija Marche iz Italije, nevladina organizacija LIR Evolution iz Bosne i Hercegovine, te koparsko Primorsko sveučilište iz Slovenije.

Uvodnom konferencijom za novinare projekt su predstavili direktor AZRRI-ja Igor Merlić te njegovi suradnici Jasenka Kapuralin i Edmondo Šuran, naglasivši kako se ovaj projekt nastavlja na neke ranije u kojima je AZRRI sudjelovao, primjerice projekt Key-Q, te sadrži niz aktivnosti kojima se implementiraju sadržaji vezani uz gastronomsku valorizaciju autohtonih namirnica.

U tom cilju, kroz drugu polovicu rujna te cijeli listopad i studeni slijedi vrlo dinamičan niz kulinarskih radionica, čak po dvije tjedno, kroz koje bi trebalo proći oko 120 profesionalnih kuhara iz istarskih restorana, konoba i agroturizama. Nakon prve radionice koju je David Skoko, chef banjolske Bateline, održao za desetak polaznika o sardeli, slijede 26. rujna radionica Zdravka Tomšića o mesu istarskog goveda te 29. rujna radionica o mesu istarskog magarca koju će voditi Josip Pino Kuhar, a zatim će tijekom listopada i studenog radionice o restoranskoj vegetarijanskoj kuhinji te o tjesteninama od lokalnih žitarica voditi Ana Ugarković; slijedi radionica Zdravka Tomšića o zeljastom povrću kao prilogu ili glavnom jelu; David Skoko vodit će još dvije radionicu: o plavoj ribi u gastronomiji te o street-food jelima od ribe i morskih plodova; a Robert Perić vodit će radionice o mesnim odrescima i o zrenju mesa te o gastronomskoj valorizaciji sireva i mliječnih proizvoda. Za kraj ovog niza radionica u sklopu projekta Wellfare planira se još održati radionica o pivu u gastronomiji, i jednu završnu koju bi vodio neki kuhar nositelj Michelinovih zvjezdica. Sastavni dio ovog projekta su i pripremne i istraživačke aktivnosti za uspostavu Centra za tartufarstvo u Vrhu na Buzeštini.

S polaznicima svoje radionice David Skoko pripremao je nekoliko vrlo zanimljivih jela kojima je nastojao pokazati velike, a neiskorištene potencijale sardele kao najdostupnije jadranske ribe. Nakon zajedničke akcije iskoštavanja veće količine sardele, ta je sardela, raskriljena, samo s dekorativno ostavljenim repom, poslužila kao sirovina za pet maštovitih recepata. Za paštetu od sardele s kaparima otkoštena sardela je najprije zapečena u pećnici, i zatim izblendana zajedno s maslacem, maslinovim uljem, solju, paprom, češnjakom, peršinom i malo majoneze, namazana na bruskete te ukrašena kaparima i narezanom svježom bamijom (uzgojenom ne u Bosni već u Vinkuranu). Ova se pašteta može posluživati i kao toplo i kao hladno predjelo. (Davor ŠIŠOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter