Neiskorištena pomoc iz EU-a

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatska bi mogla povuci puno novca iz pretpristupnih fondova EU-a s obzirom na to da joj je BDP po stanovniku manji od europskog prosjeka i zadovoljava taj cenzus, no, zbog centralizacije sredstava, regionalna i lokalna samouprava ne posjeduju financijske ni ljudske resurse za korištenje EU-fondova za regionalni razvoj, rekao je clan Predsjedništva HNS-a i predsjednik regionalnog saveza Istarske, Primorsko-goranske i Licko-senjske županije dr. Matko Županic na konferenciji za novinare u Buzetu.

Samo priprema projektne dokumentacije može iznositi od dva do pet posto ukupne vrijednosti projekta. Lokalne zajednice nisu u stanju izdvojiti taj novac i nece biti u mogucnosti povuci sredstva, rekao je.

- Sredstva EU-a koja imamo na raspolaganju samo su trening za ubuduce, ona nisu jednokratna, bit ce ih sve više, no jednostavno nismo osposobljeni za to da ih povucemo, rekla je Nives Tomišic, predsjednica HNS-ovog interesnog odbora za žene.

U Hrvatskoj bismo trebali imati barem cetiristo konzultanata, a svega ih je dvadeset, a od toga su u Istri tek dvije konzultantice, rekla je Tomišic. Naglasila je da je Hrvatska agencija za malo gospodarstvo 8. ožujka otvorila pet natjecaja za bespovratne potpore malom i srednjem poduzetništvu.

Samo za jacanje konkurentnosti malog gospodarstva predvideno je oko 64 milijuna kuna. Natjecaji su otvoreni do 23. svibnja no postoji bojazan da ce tih 45 dana prebrzo proci. Natjecaji su otvoreni, a da mnogi za njih nece ni znati.

HNS-ovci Istarske i Primorsko-goranske županije u suradnji s podružnicama iz Buzeta, Oprtlja, Lanišca i ogrankom Štrped, uoci presice su u Mlinima kod Buzeta okupili oko tridesetak poduzetnika i educirali ih o tri vrste poticaja u malom i srednjem poduzetništvu, odnosno mogucnosti korištenja bespovratnih sredstava.


Podijeli: Facebook Twiter