Neiskorišten osobni odbitak prilika za povrat poreza

Ilustracija (Arhiva/GI)
Ilustracija (Arhiva/GI)

Početkom 2011. su se posljednji put kao porezne olakšice mogli prijaviti plaćeni troškovi iz prethodne godine za stanovanje, zdravstvene usluge, uplaćene premije osiguranja… Od lani to više nisu porezne olakšice pa ipak mnogi i dalje podnose prijave i ostvaruju povrat poreza.

I ove godine, kao i lani, građani imaju priliku do ožujka podnijeti godišnju prijavu poreza na dohodak te potom očekivati povrat poreza tijekom godine.

To se isplati onima koji lani nisu iskoristili porezne olakšice temeljem osobnih odbitaka, odbitaka za uzdržavanje članova obitelji, uvećanih odbitaka za posebna područja te za donacije.

Svakom obvezniku Porezna uprava priznaje neoporeziv dio dohotka, takozvani osobni odbitak koji iznosi 25.600 kuna za čitavu 2012. godinu. To je 4.000 kuna više nego 2011., što je razlika nastala povećanjem mjesečnog osobnog odbitka s 1.800 na 2.200 kuna od 1. ožujka 2012.

Tu olakšicu u godišnjoj poreznoj prijavi moći će koristiti obveznici koji je nisu koristili ili koji su je lani djelomično koristili, poput onih kojima su lani neredovito isplaćivane plaće ili su bili na dužem bolovanju.

Poreznu olakšicu, a time i veću plaću/mirovinu, mogu ostvariti i oni obveznici koji prijave Poreznoj upravi da su lani uzdržavali članove obitelji, a to lani nisu učinili. Uzdržavanim članovima uže obitelji smatraju se oni kojima je prošlogodišnji oporezovani dohodak manji od 12.800 kuna (10.800 kuna u 2011.), a to je bruto iznos umanjen za doprinose.

Za uzdržavane članove obitelji priznaje se 50 posto od osobnog odbitka. Dakle, ako je osobni odbitak 25.600 kuna, polovica iznosi 12.800 kuna. Za prvo dijete se, također, priznaje 50 posto, za drugo 70 posto... Dakle, tko prijavljuje člana obitelji, ostvaruje odbitak od 38.400 kuna.

Olakšicu je moguće ostvariti i do visine dva posto primitaka u prošloj godini za koju je podnesena godišnja porezna prijava. Ostvaruju je porezni obveznici koji su darivali novac ili je darivanje bilo u naravi, a što je doznačeno na žiro-račun u kulturne, odgojno-obrazovne, znanstvene, zdravstvene, humanitarne, sportske i vjerske svrhe udrugama i drugim osobama koje te djelatnosti obavljaju u skladu s posebnim propisima.

Porezna prijava se isplati i onima koji žive u brdsko-planinskom području ili području od posebne državne skrbi jer mogu prijaviti veće odbitke i time ostvariti povrat poreza. Riječ je o mještanima grada Buzeta i okolnih općina.

Očekuje se da će tek početkom veljače, kad tvrtke dostave svojim radnicima potvrde o primicima u 2012., građani početi s podnošenjem godišnjih prijava poreza na dohodak. (P. GREGOROVIĆ)

Za ove izdatke ne trebate arhivirati račune

Poreznom olakšicom se od 1. srpnja 2010. više ne smatraju uplaćene premije životnog osiguranja s obilježjem štednje, dopunskog, dodatnog i privatnog zdravstvenog osiguranja.

Potom, troškovi zdravstvenih usluga za vlastite potrebe te za mnoge stambene potrebe: kupnju ili gradnju prvog ili održavanje postojećeg stambenog prostora, plaćene kamate za stambeni kredit i pedeset posto plaćene najamnine.

Dakle, račune za te troškove koje ste ranije sakupljali radi povrata poreza već dvije godine više ne trebate arhivirati jer nema povrata po tim izdacima.


Podijeli: Facebook Twiter