Negri: Ne možemo svi raditi u HEP-u ili Holcimu

Marijan Nikić, Anita Barišić i William Negri (I. R.)
Marijan Nikić, Anita Barišić i William Negri (I. R.)

"Brojka od 901 nezaposlenih na području grada, evidentiranih na birou rada krajem prošlog mjeseca, u odnosu na njih 529 krajem 2008. godine, e to je prava slika Labina, to je alarm koji traži reakciju", poručio je William Negri, friški predsjednik i gradonačelnički kandidat ovdašnjeg ogranka Hrvatskih laburista - Stranke rada, na konferenciji za novinare koju je održao s tajnikom stranke Marijanom Nikićem i članicom Anitom Barišić.

Istaknuli su da je Labinština u veljaču ušla s 1.468 nezaposlenih, što je blizu granice od deset posto stanovništva.

- Bilo bi glupo reći da gradska vlast ništa ne čini, no nisu stvorene pretpostavke ulaganjima. Ne može nam prioritet biti izgradnja kružnih tokova, ocijenio je Negri.

U otvaranju radnih mjesta potrebno je, naglašava, iskoristiti mogućnosti lokalne samouprave, i to prvenstveno kroz prostorno planiranje - za podlogu kvalitetnim investicijama u turizmu, obrtništvo i industriju. Važnim točkama označio je i poticanje domaćeg poduzetnika na samozapošljavanje jer, kako reče, "ne možemo svi raditi u HEP-u ili Holcimu", te ulaganja u infrastrukturu (poduzetničke zone, ceste).

- Na tim se razinama vodi borba za radnika, za nezaposlene. Turistički razvoj Rapca kasni jer naselje još nema urbanističkog plana, što, prema mojim saznanjima, koči i znatna ulaganja Valamara. Iz istog se razloga kasni i s korištenjem potencijala Prtloga. U čekanju gubimo radna mjesta. Ne smije nam se, usto, događati da tvrtka ABS s Pićanštine radije odabire barbansku negoli labinsku poduzetničku zonu, kazao je Negri.

Besperspektivnost mladih Laburisti su ilustrirali primjerom svoje članice Barišić, svježe magistrice njemačkog jezika i pedagogije, koja posao traži otkako je došla živjeti u Labin, već dvije godine. "Da mi se ukaže prilika raditi u nekoj od zemalja EU-a, otišla bih iz grada jer sam već izgubila dovoljno vremena", rekla je.

- Građani su osjetno nezadovoljni, traže promjene, što ćemo im i omogućiti, kategorično je zaključio Negri. (I. RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter