Negri: Labin u "Istrien magazinu" označen kao selo

Lonely Planet prije nekoliko godina repliku labinskog rudnika uvrstio u top-znamenitosti na Jadranu (Arhiva)
Lonely Planet prije nekoliko godina repliku labinskog rudnika uvrstio u top-znamenitosti na Jadranu (Arhiva)

Je li moguće da se Labin u turističkim promidžbenim publikacijama za njemačko govorno područje označava kao malo mjesto, da ne kažem selo, bez znamenitosti i događaja u sezoni?, pitao je William Negri (nositelj Nezavisne liste) na zadnjoj sjednici Gradskog vijeća gradonačelnika Tulija Demetliku kao predsjednika Skupštine lokalne Turističke zajednice.

Tvrdnje je ilustrirao zemljopisnom kartom objavljenom u ovogodišnjem izdanju časopisa Istrien Magazin, čije tiskanje austrijskom izdavaču sponzorira županijski TZ. Ta se promotivna publikacija na njemačkom jeziku distribuira na turističkim sajmovima i prezentacijama, a dijelom se dostavlja predstavništvima Hrvatske turističke zajednice u Njemačkoj, Austriji i Švicarskoj te info-punktovima lokalnih TZ-a u Istri.

- Umag, Poreč i Rovinj topografski su, u odnosu na Labin, označeni kao velegradovi sa svim programima. Za naš grad i Labinštinu, ni u tom časopisu ni u županijskim i inim reklamnim publikacijama, nema osnovnih informacija koje bi privukle goste, nema highlightsa, nema kaštela, nema doživljaja, nema posebnosti, ničeg, naglasio je Negri koji je na turističkom tržištu prisutan kao proizvođač maslina i vlasnik kušaonice u starom Labinu.

Ističe da Labin, između ostalog, ima 50 akademskih umjetnika, memorijalnu zbirku velikog mislioca Matije Vlačića, rudarsku Labinsku republiku kao dio europskog socijalističkog naslijeđa, baštinu iz doba Venecije… "Ne dozvolimo da nam grad bude tretiran kao selo na kraju svijeta. "Kraj svijeta", kao atrakciju, turisti odlaze gledati na južnoamerički Rt Horn. Uz malo truda, pogotovo TZ-a, možemo učiniti puno", apelirao je Negri.

Prvi čovjek grada Demetlika na sjednici je tek kratko komentirao da Labin nije prvi put neprimjereno tretiran u časopisu pa će, kako je obećao, reagirati kao čelnik krovnog tijela TZ-a.

Direktorica labinskog TZ-a Radmila Paliska-Kos, pak, kategorično tvrdi da slika nipošto nije takva kakvom je Negri prikazuje. "Nije baš Labin označen kao zadnje selo. Ni Medulin nije otisnut masnije, premda se radi o važnom turističkom odredištu. Vidjevši kartu, odmah smo, istina, reagirali pri županijskom TZ-u zbog veličine slova, a i prošlih smo godina insistirali da se isprave određeni propusti.

Ni ovog nedostatka neće biti u idućem izdanju časopisa koji izlazi u siječnju. Tražili smo, usto, i da se uz Labin navede neka od atrakcija: ili planinarenje, čega nema u drugom dijelu Istre, ili pak rudarska priča. Ipak je repliku rudnika u našem gradu najpoznatiji turistički vodič Lonely Planet prije nekoliko godina uvrstio u top-znamenitosti na Jadranu", kaže Paliska-Kos. (Igor RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter