Negodovanje zbog Steinbrueckovog srednjeg prsta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Fotografija iz tjednika koja prikazuje lijevog izazivača kancelarke Angele Merkel kako radi prostačku gestu izazvala je oštre kritike njegovih političkih protivnika u četvrtak, 10 dana pred njemačke izbore.

Na fotografiji na naslovnici izdanja od petka Sueddeutsche Zeitung Magazina Peer Steinbrueck pokazuje srednji prst u odgovoru na pitanje glede početka njegove kampanje pune gafova.

Mada je Steinbrueck odobrio objavljivanje fotografije, ona bi mogla naštetiti njegovom pokušaju da zamijeni Merkel na mjestu kancelara učvršćujući sliku u javnosti o njemu kao o arogantnom i nespretnom, posebice među ženama biračima, čiju potporu treba.

Ovaj gaf dolazi u vrijeme kada njegovi socijaldemokrati bilježe napredak u istraživanjima javnoga mišljenja potpomognuti njegovim naporima da se biračima prikaže blažim i humanijim. Konzervativci kancelarke Merkel ipak su i dalje u velikoj prednosti.

Philipp Roesler, čelnik liberalnih Slobodnih demokrata, koji se nadaju obnoviti koaliciju s konzervativcima Angele Merkel nakon izbora 22. rujna rekao je za Spiegel Online: "Kandidatu za kancelara zabranjeno je raditi takve geste".

- Pokazivati nekome prst nije duhovito. Kandidat za kancelara mora biti primjer, tvitao je njegov kolega iz FDP-a Joerg-Uwe Hahn.

Steinbrueck (66) je svoju gestu pojasnio na Twitteru: "Otvoreno govorenje ne zahtijeva uvijek riječi". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter