Nefat: Stambeno zbrinjavanje mladih prioritet

Bruno Nefat (M. ANGELINI)
Bruno Nefat (M. ANGELINI)

Stambeno zbrinjavanje mladih jedan je od važnijih dijelova programa Bruna Nefata, Ladonjinog kandidata za župana, o čemu je govorio na konferenciji za novinare u Puli.

Smatra da kada bi gradovi i općine namjenski za mlade raspisivali natječaje za prodaju parcela do 500 četvornih metara po cijeni od jedne kune za kvadrat, po uzoru na model iz Bala, cijena građenja iznosila bi između 700 i 750 eura po kvadratu, što bi, ističe, bilo konkurentno sadašnjem POS-ovom modelu.

Nejasno mu je zašto prosječna cijena građenja u Hrvatskoj za POS-ove stanove iznosi šest tisuća kuna, dok je u Istri znatno viša, a posao na natječajima dobivaju izvođači koji ne posluju na Poluotoku.

Naglasio je da bi uvjet za mlade koji bi htjeli ući u program bio gradnja niskoenergetskih kuća, a garancija neki oblik stambene štednje.

- Niska potrošnja energije doprinijela bi izbjegavanju velikih državnih ulaganja u energetsku infrastrukturu koja ne idu bez kreditnog zaduženja države u inozemstvu, niskoenergetskom gradnjom smanjuje se i ovisnost o uvezenim energentima te se jačaju lokalni razvojni resursi, pojasnio je Nefat.

Predviđa da bi se u Istri moglo godišnje realizirati 200 takvih investicija, uz uvjet da kamate subvencioniraju jedinice lokalne samouprave za što bi sve zajedno trebale izdvojiti "tek 400 do 500 tisuća eura".

Nefat se osvrnuo i na najavu vladajućih o otvaranju Tehnološkog inkubatora u Puli. Rekao je da i njegova stranka to potiče, ali za njega je sporan prostor u kojem će se nalaziti taj inkubator. Podsjeća da je bivši odjel kirurgije, prema razvojnoj studiji Sveučilišta Jurja Dobrile, trebao postati dio sveučilišnog kampusa. Smatra da razvojni fond Sveučilišta time postaje sve tanji.

Na novinarski upit kako komentira situaciju na pulskoj Politehnici kojoj je resorno ministarstvo naložilo obustavljanje pojedinih programa, a studenti su pritom za programe bez dopusnice izdvajali četiri tisuće eura godišnje, Nefat je odgovorio da oštećeni studenti mogu tražiti povrat novca pravnim putem.

"Ozbiljan problem je uzimati ljude u program koji država nije verificirala, ali činjenica je i da su oni koji su ga pohađali to prethodno trebali provjeriti", zaključio je Nefat. (B. ŽIŽOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter