Nefat: Pulska riva važnija od Brijuni rivijere

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Bruno Nefat, predsjednik Kluba vijecnika Nezavisne liste Plinija Cuccurina, na konferenciji za novinare u pulskom Gradskom vijecu izrekao je kritike na sporost i provodenje urbanistickoj arhitektonskog natjecaja za idejno rješenje uredenja pulske rive. Iako se, kako je naglasio, radi o hvalevrijednom potezu, organizacija projekta osnovni je problem Grada, naglasio je.

- Prvonagradeni rad djelomicno je medijski prezentiran, ali medu clanovima Društva arhitekata Istre postavlja se pitanje zašto se izbjegava javno prezentirati sve projekte, što je obaveza iz natjecaja. Brine i prebrzo hladenje ambicija gradske uprave, jer gradonacelnik izjavljuje da projekt može zaživjeti tek za oko deset godina. Na primjeru prostora oko Arene, ili gradskog bazena, jasno je da gradska uprava do realizacije drži kao do lanjskog snijega. Ako bude - bude, ili kako se to danas kaže - realizirat ce se sredstvima iz EU-fondova, rekao je Bruno Nefat.

Projekt uredenja rive, nastavio je, za obnovu i jacanje identiteta grada daleko je važniji od projekta Brijuni rivijera, i stoga je privodenje namjeni tog prostora u 10-godišnjem periodu neprimjereno važnosti i dostupnim resursima grada. Lider pulske Ladonje smatra da je jedini nacin da se projekt uredenja rive pokrene, imenovanje posebnog projektnog tima, s preciznim zaduženjima i obavezom izrade operativnom plana realizacije projekta.

- Ocekivali smo od gradske uprave da to ucini ukoliko nije sposobna sama napraviti operativni plan. Usto, izgradnja obalnog kolektora otpadnih voda ne može biti generator razvoja i uredenja rive, vec gradnju kanalizacije treba gledati prvenstveno kao vracanje dugova iz prošlosti, jer gradani vec godinama placaju izgradnju upravo tog sustava, naglasio je Nefat.

Upozorio je i na dostupne financijske resurse Grada, odnosno reviziju Državnog ureda za reviziju za prošlu godinu iz koje je vidljivo da je nenamjenski utrošeno 8,2 milijuna kuna namjenskih sredstava, a takvi se slucajevi konstantno ponavljaju.

Celnik pulske Ladonje kritizirao je i na brzinu sklepani projekt Dolcevita, koji uništava povjerenje gradana jer nema "ni vrapca u ruci, ni goluba na grani". Takoder, nastavio je, projekt obnova Ulice Sergijevaca i Kandlerove spreman je vec godinama, a ništa se nije realiziralo. Usto, naglasio je Nefat, rasformiran je Odjel za graditeljsko nasljede.

- Ne cudi što se gradska uprava ne odlucuje na imenovanje projektnog tima za rivu, jer bi onda netko odgovoran morao postaviti pitanja o financiranju projekta. I za to dobiti odgovor. Iako nas uvijek optužuju da smo bili protiv usvajanja DPU-a lucice Delfin i projekta Brijuni rivijera, teret izostale realizacije planova nije na nekoliko oporbenih vijecnika, vec je rijec o neorganiziranosti i nesnalaženju gradske uprave. S obzirom na to kako ona funkcionira, tako ce, na žalost, biti i ubuduce, zakljucio je celnik pulske Ladonje. (G. ROJNIC)


Podijeli: Facebook Twiter