Nefat: Puljani preplaćuju komunalnu naknadu

Ilustracija (M. ANGELINI)
Ilustracija (M. ANGELINI)

Komunalna naknada u Gradu Puli je jedan od najznačajnijih neporeznih prihoda, koja je nakon povećanja 2009. godine, prošle i u prvih šest mjeseci ove godine dosegla iznos od 50 milijuna kuna. Istovremeno, program održavanja objekata komunalne infrastrukture ne prelazi 42 milijuna kuna, rekao je Bruno Nefat, vijećnik nezavisne liste u Gradskom vijeću na konferenciji za novinare.

Ustvrdio je da iako se mali dio spomenutih prihoda odnosi na kompenzacije s dužnicima, ostaje činjenica da se znatan dio naplaćene komunalne naknade koristi nenamjenski, suprotno zakonu o komunalnom gospodarstvu.

- Tu činjenicu potvrđuju nalazi državne revizije za 2009., 2010. i 2011., uz napomenu da se radi o jednoj od najozbiljnijih neusklađenosti gradskog financijskog poslovanja. Već je kod revizije za 2008. preuzeta obveza da se nenamjenski utrošena sredstva u slijedeće dvije godine vrate u okvir odgovarajućih programa što se nije dogodilo. Dapače, iznos je do 2012. narastao na 9,8 milijuna kuna, bez obzira na preuzetu obvezu prema državnoj reviziji, istaknuo je Nefat.

Rekao je da Grad Pula realno nema izvora prihoda iz kojih bi taj iznos mogao povratiti, osim eventualno iz prodaje građevinskog zemljišta ili kreditnog zaduživanja. Dodao je da je komunalna naknada prihod koji plaćaju gotovo sve pravne i fizičke osobe pa je zapravo najveći problem što građani od 2009. godine preplaćuju komunalnu naknadu.

Drugim riječima, kaže Nefat, kreditiramo Grad, ali bez povrata glavnice i kamata. Predložio je stoga da se revidira Odluka o komunalnoj naknadi iz 2009. godine, odnosno da naknada bude 0,4 kuna po metru kvadratnom umjesto sadašnjih 0,5 čime bi se realni prihodi uskladili s realnim rashodima.

Zatim, Nefat predlaže reviziju određivanja zona plaćanja komunalne naknade prema stvarnim uslugama za pojedini subjekt (javna rasvjeta, asfalt ili makadam, oborinska odvodnja, uređene zelene površine i igrališta) koristeći suvremene računalne tehnologije, kojima gradska uprava raspolaže, ali ih ne koristi te da se uvede precizan i ažuran registar dužnika i izvršiti otpis potraživanja od subjekata koji su prestali postojati. (N. SOFTIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter