Nefat: Ostojicu se nije pogodovalo oko zemljišta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što je HTV preksinoc izvijestio da DORH ispituje kupoprodaju 11 hektara zemljišta na podrucju Bala i time akualizirao sedam godina staru pricu oko navodne sumnjive urbanizacije tog zemljišta u koju je po nekima umiješan sadašnji ministar turizma Veljko Ostojic, razgovarali smo s aktualnim nacelnikom opcine Bale Edijem Pastrovicchiom, njegovim prethodnikom Silvanom Modrušanom te bivšim procelnikom Županijskog zavoda za prostorno planiranje Brunom Nefatom. Sva su trojica u suštini rekla da se Ostojicu nije pogodovalo, da se nije vršio pritisak za urbanizaciju zemljišta te da se ustvari ova prica "izvadila iz naftalina" ne bi li se pred izbore diskreditirao IDS i njegov ministar turizma.

Kandidat za istarskog župana iz redova Ladonje Bruno Nefat tada je bio na celu Županijskog zavoda za prostorno planiranje. Kaže da je Prostorni plan Bala izradio Zavod jer Opcina nije imala novca.

- Tada je bio nacelnik Silvano Modrušan. Plan je bio prezentiran u Opcini, a izmedu prethodne i javne rasprave stigao je zahtjev Sandre Peric kojim se tražila urbanizacija tog zemljišta. Ukupna površina zemljišta je 11 hektara, a urbanizacija se odnosila na 1,6 hektara turistickog punkta. Zahtjev je pregledalo Opcinsko poglavarstvo i dalo Zavodu prijedlog za urbanizaciju. Tako se plan pojavio na javnoj raspravi i nije bilo primjedbi. Prikupljene su sve suglasnosti i Opcinsko vijece Bala je taj plan prihvatilo. Nositelj izrade plana je Opcina Bale, a Zavod je izradivac plana i prakticki se Županija ne petlja u to što ce se nalaziti u planu. Opcina je ta koja odreduje što ce se gdje nalaziti u planu, istice Nefat.

Na pitanje je li se u toj prici pogodovalo Veljku Ostojicu i Sandri Peric, Nefat odgovara da nije.

- Veljko Ostojic je kod mene bio dvaput, prije i nakon javne rasprave i raspitivao se kakva je situacija s tim zahtjevom te kada ce plan biti gotov. Nije vršio nikakav pritisak po pitanju cijelog slucaja. To što se prica okoncala prodajom tog zemljišta trecoj osobi, svatko može tumaciti kako želi. Kao kandidat Ladonje za župana tvrdim da Ladonja ne stoji iza svega toga niti bi mi palo na pamet služiti se takvim metodama i niskim udarcima da ikoga diskreditiram, pa tako niti IDS, niti Veljka Ostojica, zakljucio je Nefat.

Nacelnik Opcine Bale Edi Pastrovicchio kaže da se Ostojicu nije ni u kom slucaju pogodovalo, a projekt na Squaciotti je bio vec u prijedlogu, kao i da je citava ova prica samo predizborni nacin da se diskreditira pojedinca. (C. B. GALIC)

Modrušan: Mittoni nisu tražili urbanizaciju

Iako se u prilogu HTV-a koji je ponovno pokrenuo ovu pricu mogla cuti i teza da je obitelj Mitton šest mjeseci prije prodaje tražila urbanizaciju ali da su ih u opcini odbili, bivši nacelnik opcine Bale Silvano Modrušan to opovrgava.

"Obitelj Mitton nije nikada tražila urbanizaciju tog zemljišta dok sam ja bio nacelnik. Svoje su zemljište željeli prodati cim prije jer su imali financijskih poteškoca, cak sam ih odgovarao od prodaje i govorio im da sacekaju usvajanje prostornog plana ne bi li dobili više novaca. No bilo im je hitno i rekli su mi da ce to zemljište prodati cim se pojavi neki ozbiljni investitor. Dolazili su s nekim Talijanima koji su ondje namjeravali izgraditi staracki dom, medutim od toga nije bilo ništa. Naposljetku su prodaju dogovorili sa Sandrom Peric." zakljucio je Modrušan.

 

 



 

 


Podijeli: Facebook Twiter