Nefat: Kulturni projekti nositelji identiteta Istre

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Izloženi smo nadmetanju koja će stranka osvojiti veće simpatije neke od nacionalnih udruga ili manjinskih nacionalnih zajednica. Pri tome se ne biraju riječi ni sredstva, a IDS predvodi u sotoniziranju političkih takmaca. Političari bi trebali uvesti puno korektniji politički leksikon, ustvrdio je Bruno Nefat, Ladonjin kandidat za župana na današnjoj konferenciji za novinare, osvrnuvši se na kulturni identitet i revitalizaciju e kulturne scene u Istri.

Nefat kaže da je upravo produkcija u kulturi bila osnovni nositelj identiteta Istre kao regije, i taj se identitet nije zaustavio samo na održavanju stečenih vrijednosti već je ušao u pore suvremene urbane kulture. Istarska županija, nastavio je Nefat, bez obzira na donesenu Strategiju razvoja kulture, još uvijek izdvaja proračunskih sredstava, a za očekivati je da će tih sredstva biti još manje.

- Predlažemo da Županija najviše pažnje posveti daljnjem programskom povezivanju kulturnih ustanova u čemu je ključna uloga Istarske kulturne agencije. Usto, želimo da se osigura više financijskih sredstava u proračunu za razdoblje 2013.-2017. te da iznos kulturi bude najmanje dva posto županijskog proračuna, rekao je Nefat, istaknuvši da se trebaju aktivnije pratiti regionalni nakladnici te da Županija treba sudjelovati i u stvaranju poduzetničkih projekata u kulturi. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter