Nefat kandidat za župana u predizborima Ladonje

Bruno Nefat kandidat za istarskog župana na predizborma Ladonje (Arhiva/N. LAZAREVIĆ)
Bruno Nefat kandidat za istarskog župana na predizborma Ladonje (Arhiva/N. LAZAREVIĆ)

Bruno Nefat, predsjednik Kluba vijećnika Ladonje u pulskom Gradskom vijeću, kandidirat će se, ukoliko bude izabran na predizborima Ladonje, kao nezavisni kandidat za istarskog župana. Nefat će pritom imati podršku Ladonje, na čijim se predizborima kandidirao na ovu funkciju, i čija načela namjerava i dalje provoditi.

- Predizborima Ladonje za župana pristupio sam upravo zato da bi i dalje promovirao one vrijednosti koje Ladonja stalno ističe: odgovornost izvršitelja, transparentno trošenje javnog novca i dvosmjerna komunikacija sa zajednicom u kojoj živiš. Već godinama Ladonja zagovara sustav odgovornosti za sve osobe koje obnašaju rukovodeće poslove i koji upravljaju javnim dobrom i novcem.

Njihov rad treba biti mjerljiv i javno eksponiran, a mandat im ne smije biti duži od četiri godine. Kada bi takve osobe radile u privatnom poduzeću, s lošim rezultatima, davno bi dobile otkaz, stoga ću ukazivati na osobe i njihove pogreške i javno ih objavljivati, rekao je Bruno Nefat na konferenciji za novinare.

Nefat se osvrnuo na efikasnost javne uprave i odgovorno upravljanje resursima, pri čemu je istaknuo da građani i poduzetnici uz veća izdvajanja dobivaju istu ili slabiju uslugu. Pritom Nefat smatra da je to posljedica zapostavljanja javnih uprava, nestimuliranju i neprovedenoj dodatnoj edukaciji, te reformi koje nisu provedene.

- Javne uprave vrlo slabo, ili nedovoljno, vode brigu o evidenciji vlastitih resursa i imovine, te ne ispituju interes građana i poduzetnika, rekao je Nefat, istaknuvši primjere Plinare i nebrige oko evidencije postojeće plinske mreže, nove škole na Velom Vrhu koja ima dvostruko veće troškove energije od prosjeka, ili projekta Brijuni rivijera koji je pred kolapsom, te velikog porasta troškova dogradnje rovinjske gimnazije te netrošenja namjenskih uplaćenih sredstava komunalne naknade.

Nefat stoga predlaže sporazumno povezivanje više jedinica lokalne samouprave u cilju postizanja povoljnijih uvjeta i ušteda, čak i pri kandidiranju za vanjske izvora financiranja, te uvođenje projektnih timova u lokalnoj samoupravi i županiji s jasnim ciljevima i rokovima provedbe, kao i posljedicama eventualnog neprovođenja projekata. (G. ROJNIĆ)

Licul kandidat za gradonačelnika Pule?

Kandidatura Nefata za istarskog župana, odnosno, Ladonjine predizbore za ovu funkciju, označit će, prema neslužbenim informacijama, da će se Mauricio Licul kandidirati za gradonačelnika Pule. Licul je u dosadašnjim istupanjima dvojio između kandidatura za župana i pulskog gradonačelnika, a prema informacijama iz Ladonje odlučit će se za kandidaturu prvog čovjeka najvećeg istarskog grada.


Podijeli: Facebook Twiter