Nefat: E-referendum o svim bitnim odlukama

Bruno Nefat (Manuel ANGELINI)
Bruno Nefat (Manuel ANGELINI)

Pobijedi li na lokalnim izborima, kandidat Ladonje za istarskog župana Bruno Nefat planira uvesti e-referendum za sva bitna pitanja koja se odnose na život građana i funkcioniranje istarskih gradova i općina. Najavio je to na konferenciji za novinare, rekavši da se velike stranke očito boje stavova građana  pa su već krenule diskusije o potrebi višeg stupnja neposrednog odlučivanja.

Nefat tvrdi da bi građani putem e-referenduma mogli odlučivati o proračunu, statutu, županijskom prostornom planu i strategiji razvoja županije, a u sklopu takvog sustava nužno bi se raspravljalo i o svim proračunskim zaduženjima koja premašuju pet posto, ali i financiranju velikih projekata. Odlučivalo bi se o zdravstvenom i obrazovnom standardu, a građani bi mogli reći što misle o važnim odlukama koje se tiču određivanja raznih naknada i poreza.

- Iako će neki reći da je takav sustav skup, to nije točno ako se postavi na način da u njemu s 30 posto sudjeluje i lokalna samouprava. Uspostava cijelog sustava koštala bi do 1,5 milijuna eura, što bi se osiguralo u dvije financijske godine. Na referendumu bi se moglo glasati putem interneta, mobitela, zasebnih infopunktova i, potencijalno, bankomata što bi dovelo do masovnog sudjelovanja građana u neposrednom odlučivanju. Rezultati bi se brzo obradili, a bila bi i veća legitimnost odluka koje se odnose na razvojne, socijalne, financijske i okolišne aspekte, veli Nefat.

Osvrnuo se i na najave o privatizaciji Luke Rijeka, rekavši da je žalosno da se ponovno nigdje ne spominje investiranje u luku Bršica. Po njegovim riječima, izvjesno je da Luka Rijeka nema nikakvu ideju kako obnoviti promet u Bršici te da očito nema što ponuditi gospodarstvu na području županije.

- Kao što smo već upozorili u slučaju gašenja cargo prometa HŽ-a na području Istre, protivimo se svakom parcijalnom rješenju koje ne uzima u obzir potrebu cjelovitog razvoja. Daljnji razvoj luke Bršica neposredno ovisi i o opstanku željeznice na području Istre, pa apeliramo da se Bršica izdvoji iz sustava Luke Rijeka u sklopu kojeg propada, te da se s istarskim dijelom HŽ-a poveže u jednu upravljačku cjelinu, odnosno dioničko društvo, rekao je Nefat. (D. BAŠIĆ-PALKOVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter