Nedovršena dvorana na meti vandala

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nitko ozbiljan više ne želi prognozirati kada ce biti završeni radovi na sportskoj dvorani talijanskih škola u Puli, osnovne "Giuseppina Martinuzzi" i srednje "Dante Alighieri". Iako je njihov završetak više puta najavljivan ucenici i ucitelji ga još ga nisu docekali.

Od dogradonacelnika Fabrizija Radina smo saznali da je prošlog tjedna u Puli tim povodom boravio nacelnik Odjela za kapitalne aktivnosti Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta Petar Šokic.

- Voditeljica gradilišta nam je rekla da se radovi u dvorani privode kraju, a govorimo, dakle, o unutarnjim gradevinskim zahvatima. Smatra da ce radovi potrajati još najviše tjedan, dva. Opremanje je i dalje u fazi natjecaja, ne ocekuju se problemi, iako ih je bilo, i to imovinskopravnih. Naime, Grad Pula i Istarska županija su trebali riješiti imovinskopravne odnose izmedu osnovne i srednje škole. Grad je to i ucinio, a Istarska županija ce to riješiti na skupštini krajem veljace, kaže Radin.

Dodaje, medutim, da ne želi govoriti o bilo kakvim datumima, pogotovo ne za svecano otvaranje, tim više što ce trebati odvojiti dodatna sredstva za sanaciju vec uništene vanjske strane zgrade dvorane.

- Ravnateljima dviju škola rekli smo neka naprave preliminarne troškovnike za tu sanaciju koja ce obuhvacati fasadu koja vec ima rupe, kamene blokove i uništene klupe koje su nedavno postavljene. Pretpostavljam da tu skacu skejteri i djeca s biciklima. To je postala vec jedna opca sramota i ja to ne mogu razumjeti, to uništavanje, destrukciju prisutnu kod mladih. No, ocito se ništa nece riješiti bez efikasnog videonadzora i kažnjavanja, rekao je ogorceno dogradonacelnik Radin.



Valja se prisjetiti da je tripartitni ugovor o gradnji potpisan 2006. godine izmedu Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa kao nositelja projekta, tršcanskog Narodnog sveucilišta, odnosno Talijanske unije te Grada Pule i Istarske županije. Prema tom ugovoru, objekt je trebao biti dovršen u ožujku 2008. Nakon što je Ministarstvo raspisalo natjecaj i za izvodaca izabralo Projektgradnju iz Slavonskog Broda, svi su se kasniji rokovi izjalovili... Inace, troškovi ovog projekta su s inicijalnih 15 milijuna narasli na 16,5 milijuna kuna, a to sigurno nece biti i konacni zbroj kada se zna da je taj još neotvoren objekt vec potrebno sanirati.


Podijeli: Facebook Twiter