Nedovoljno za elementarnu nepogodu

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Olujno nevrijeme, praceno jakom kišom i tucom, pocetkom tjedna prouzrocilo je znacajne štete na vinovoj lozi, maslinama, vockama, povrtlarskim i ratarskim kulturama. Potaknuti upitima poljoprivrednika, gradonacelnik Valter Flego i dogradonacelnik Siniša Žulic, susreli su se preksinoc s predstavnicima mjesnih odbora buzetskog podrucja.

Govoreci o proceduri proglašavanja elementarne nepogode predstojnik Ureda gradonacelnika Nenad Šculac istaknuo je da odluku donosi župan na prijedlog jedinica lokalne samouprave. Prema zakonskim kriterijima, da bi se mogla proglasiti elementarna nepogoda na nekom podrucju, visina procijenjene štete morala bi prelaziti 20 posto proracuna.

Prema procjenama poljoprivrednog savjetnika Zdravka Miholica, šteta na poljoprivrednim usjevima procjenjuje se na oko dva milijuna kuna, što nije dovoljno za proglašavanje elementarne nepogode. Predstavnici MO-a istaknuli su da je tuca najviše pogodila MO Štrped i to pretežito na podrucju Mažinjice, MO Sveti Martin, Sveti Ivan i dio MO-a Roc, prema Nugli.

Gradonacelnik Flego pozvao je sve predstavnike MO-a da svaki na svom podrucju izvide stvarne velicine štete kako bi u Gradu Buzetu na temelju podataka s terena ocijenili ima li mogucnosti proglašavanja elementarne nepogode.

- Pozivam i sve one koji imaju za prijaviti štetu neka se slobodno obrate u Grad. Na temelju prikupljenih podataka vidjet ce se imamo li elemenata za slanje zahtjeva za proglašavanje elementarne nepogode. Ukoliko i uspijemo dostici iznos šteta koji je potreban za proglašavanje elementarne nepogode, pouceni dosadašnjim iskustvima, državne pomoci su toliko male da ni približno ne uspiju namiriti nastalu štetu.

Upravo iz tog razloga Grad Buzet u sklopu mjera poticanja poljoprivrede sufinancira premije osiguranja od mogucih šteta u biljnoj i stocarskoj proizvodnji u visini od 25 posto ukupne premije po pojedinoj polici, istaknuo je Flego.


Podijeli: Facebook Twiter