Nedovoljno novca za umjetnu oplodnju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nakon što se gradanima koji se lijece od neplodnosti šansa za roditeljstvo bitno smanjila prošlogodišnjim rigidnim zakonom, hrvatska ih je država sada odlucila i dodatno kazniti. Za njihovo je lijecenje u ovoj godini osigurala tako malo novca da je evidentno da ce se broj postupaka medicinski potpomognute oplodnje u Hrvatskoj bitno smanjiti, cak možda prepoloviti.

Naime, za kompletnu medicinsku oplodnju, stoji u ovogodišnjem proracunu, izdvojit ce se svega 30 milijuna kuna. Elementarna matematika kombinirana s podacima iz godišnjih izvješca najvecih hrvatskih centara za humanu reprodukciju pokazuje da taj iznos pokriva tek postupke koje su prijašnjih godina provela dva velika hrvatska centra, a humanom reprodukcijom u zemlji se bavi osam državnih klinika!

Racunica je sljedeca: prema odluci Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje iz prosinca prošle godine, jedan standardni stimulirani IVF postupak (in vitro fertilizacija) košta 15.500 kuna. Trideset milijuna kuna dovoljno je tako za 1.935 postupaka.

Objašnjenja zašto je planirano tako malo novca, može li to pokriti potrebe pacijenata, odnosno klinika te kako ce i kada novac biti rasporeden opetovano smo tražili od HZZO-a, ali odgovor nismo dobili.

"Ovakva državna štednja na našem zdravlju sramotna je i besprizorna sama po sebi, ali sve je još i ružnije ako se sjetimo da je ministar Darko Milinovic lijecnicku potporu Zakonu o medicinskoj oplodnji kupio najavama da ce Vlada od sada puno izdašnije financirati humanu reprodukciju u Hrvatskoj", komentira jedna od pacijentica i clanica inicijative Gradani i gradanke protiv Zakona o medicinski potpomognutoj oplodnji, koja je željela ostati anonimna.

Što o predvidenim financijama misle naši lijecnici, strucnjaci za humanu reprodukciju, nismo uspjeli doznati jer je u njihovim krugovima i dalje na snazi zavjet šutnje, inauguriran još prošle godine nakon donošenja spomenutog zakona.

O problemima s provedbom medicinske oplodnje u Hrvatskoj pod punim imenom i prezimenom više ne žele govoriti ni pacijenti. No, u neslužbenim razgovorima kažu da vec primjecuju da je u bolnickim cekaonicama puno manje žena.

Bit ce i gore, prognozira naša sugovornica, jer ako se 30 milijuna kuna ravnomjerno podijeli na svih osam klinika, svaka ce ove godine moci obaviti oko 240 postupaka. To je 20-ak postupaka mjesecno ili pet-šest postupaka tjedno, a do sada se u najvecim centrima dnevno obavljalo dvadesetak tretmana.


Podijeli: Facebook Twiter