Nedovoljna potpora za napad na Siriju?

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Nastojanja Bijele kuće da uvjeri Kongres u nužnost vojne akcije protiv Sirije i odobri je ne samo da su gotovo propala već su još učvrstila stavove onih koji se protive američkoj vojnoj intervenciji, piše u ponedjeljak Reuters prenoseći izjave jednog od inače najgorljivijih pobornika Obaminog plana, republikanca Mikea Rogersa.

Rogers, predsjednik Obavještajnog odbora Predstavničkog doma, izjavio je za emisiju CBS-a "Face the Nation" da je Bijela kuća od pitanja Sirije napravila "zbunjujuću zbrku". "Sad sam čak i ja skeptičan", kazao je Rogers.

Kongres će u ponedjeljak prvi puta zasjedati od ljetne stanke - u Senatu bi rasprava o Siriji mogla započeti ovaj tjedan, a glasovanje se najranije očekuje u srijedu, dok bi Predstavnički dom o tome mogao raspravljati krajem ovog tjedna ili sljedeći tjedan. Očekuje se da će Obama tijekom idućih nekoliko dana zasebno razgovarati s članovima Senata i Predstavničkog doma.

Jim McGovern, kongresnik iz Massachusettsa, smatra da bi Obama trebao povući svoj zahtjev prije nego ga se odbije, izjavivši za CNN da "taj zahtjev ne uživa dovoljnu potporu u Kongresu". Za sada nema naznaka da bi to Obama učinio, ali nagađanja da bi administracija mogla odgoditi glasovanje pojavila su se u nedjelju kada državni tajnik John Kerry, govoreći u Parizu nakon sastanka s ministrima vanjskih poslova arapskih zemalja, nije isključio mogućnost povratka u Vijeće sigurnosti UN-a kako bi se ishodovala rezolucija o Siriji.

Američki državni dužnosnici to, međutim, opovrgavaju. Obama bi se u utorak trebao obratiti američkoj javnosti, ali čak i njegovi politički saveznici se pribojavaju da će njegove govorničke vještine biti na velikoj kušnji. Ispitivanja javnog mišljenja pokazuju da se većina Amrikanaca protivi vojnoj intervenciji. Načelnik predsjednikova ureda Dennis McDonough vjeruje da će Obama u svom govoru istaknuti da se radi o "ciljanoj, posljedičnoj i ograničenoj" upotrebi vojne sile te da to "nije Irak, Afganistan ili produljena zračna operacija poput one u Libiji". (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter