Nedostatak znanja šteti mladim nezaposlenima


Svaki treći poslodavac smatra da njegovo poslovanje koči nedostatak potrebnih znanja i vještina mladih u Europi u potrazi za poslom, prenosi danas londonski poslovni dnevnik The Financial Times rezultate najnovijeg istraživanja.

Nedostatak adekvatnog obrazovanja šteti izgledima za zapošljavanje mladih u Europi više nego u ostalim razvijenim gospodarstvima, pokazala je anketa konzultantske tvrtke McKinsey koja je obuhvatila 8.000 ispitanika, od čega 5.300 mladih, 2.600 poslodavaca i 700 obrazovnih ustanova na Starom kontinentu. Mona Mourshed, voditeljica istraživanja i direktorica u McKinseyu, ističe:

"Rasprava je u Europi do sada bila usmjerena na nedostatak radnih mjesta. Naše istraživanje pokazuje da su radna mjesta zaista izazov ali da postoji i jednako veliki problem odgovarajućih znanja i vještina".

Istraživanje je obuhvatilo osam zemalja Europske unije, uključujući Veliku Britaniju, Francusku, Njemačku, Grčku, Italiju, Portugal, Španjolsku i Švedsku. Prema izvješću, koje će biti predstavljeno danas u Bruxellesu, poslodavci u zemljama najteže pogođenima krizom češće se žale na nedostatak znanja i vještina mladih u potrazi za poslom, i to usprkos velikoj nezaposlenosti u dobnoj skupini do 25 godina.

Tako u Grčkoj 45 posto ispitanih poslodavaca navodi da nedostatak vještina izaziva probleme u njihovom poslovanju a u Italiji njihov udio iznosi 47 posto. Ukupno je u Europi taj problem istaknula trećina tvrtki, s tim da se manje tvrtke češće od velikih žale na problem pronalaženja radne snage s potrebnim znanjem i vještinama.

"Mala i srednja poduzeća čine veliki dio europskih gospodarskih aktivnosti ali nisu partneri u dijalogu. Malo njih razgovara s obrazovnim ustanovama", kazala je Mourshed. Dvadeset i sedam posto poduzeća izvijestilo je da je u proteklih godinu dana povuklo natječaj za radno mjesto zbog nedostatka kandidata s pravim znanjem i vještinama. Samo su obrazovne ustanove uvjerene da mladi imaju vještine potrebne za rad, što smatra njih čak 74 posto. S njima se pak slaže samo 38 posto mladih i 35 posto poslodavaca. Dodatni su problem i predrasude vezane za strukovno osposobljavanje, u čemu je Njemačka izuzetak.

"Studiranje i dalje donosi prestiž koji mlade ljude odvraća od strukovnog obrazovanja, usprkos tome što smatraju atraktivnima radna mjesta u područjima kao što je web dizajn", rekla je Mourshed. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter