Nedostaje 146 slika iz Marcosove zbirke

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Gotovo 150 djela najvećih slikara, od Van Gogha do Picassa, koja je javnim sredstvima kupio bivši filipinski diktator Ferdinand Marcos, još uvijek nedostaje, objavila je vlada koja godinama pokušava vratiti ta remek-djela.

- Marcosi su bili ljubitelji umjetnosti i potrošili su milijune dolara za kupovinu slika. Sto četrdeset šest slika s potpisima Picassa, Van Gogha, Renoira, Rembrandta i Cezannea nedostaje i mogu biti bilo gdje, kazao je predsjednik povjerenstva zaduženog za njihovo skupljanje Andres Bautista.

Bivša osobna tajnica Imelde Marcos, supruge bivšeg diktatora, optužena je prošli tjedan u New Yorku jer je ilegalno prodavala umjetnička djela koja su pripadala Marcosima, među kojima jednog Moneta, prodanog za 32 milijuna dolara 2010.

Tijekom suprugova predsjedničkog mandata Imelda je zahvaljujući javnim sredstvima skupila opsežnu zbirku slika, od kojih je mnogo nestalo nakon pada Marcosova režima 1986. Nekoliko djela dano je bliskim suradnicima nakon pada režima.

Predsjedničko povjerenstvo za dobro upravljanje izbrojilo je približno 300 umjetničkih djela koja su kupili Marcosi iz javnih sredstava. Polovica je pronađena, objasnio je Bautista.

Dosad pronađena djela prodana su ili izložena u muzejima. (Hina)


Podijeli: Facebook Twiter