Nedopustivo ulazak u EU placati teritorijem

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Tridesetak istaknutih osoba iz hrvatskoga javnog života danas je u svezi arbitražnog sporazuma o rješavanju hrvatsko-slovenskog granicnog spora pozvalo zastupnike Hrvatskog sabora da im u ovom trenutku na prvome mjestu bude vjernost Hrvatskoj te da, neovisno o stranackoj pripadnosti, jednodušno odbiju diktat i ucjene koje nas ponizuju, omalovažavaju i grubo bacaju na koljena.

"Arbitražnome sudu se, dakle, nalaže da svojom presudom, koju ce stranke morati izvršiti, prisili Hrvatsku na odricanje od dijela vlastitoga državnog teritorija uz savudrijsku obalu, u pojasu mora i podmorja koji je dug 26 kilometara, a širok pet kilometara i 400 metara", upozorava se te podsjeca da bi Hrvatska morala provesti u djelo obvezujucu odluku arbitražnog suda. Napominje se da je taj zahtjev u suprotnosti s Konvencijom UN-a o pravu mora, koju je prihvatilo 160 zemalja, da se sporovi medu državama rješavaju prije svega pred Medunarodnim sudom pravde u Haagu, glavnim sudištem Ujedinjenih naroda.

"Naša Vlada i predsjednik Republike vele nam da ce Slovenija, ako sporazum odbijemo, ponovno blokirati naše pregovore s EU-om. Zbog toga cemo dugi niz godina ostati izvan europskih integracija. Oduvijek smo zagovarali naše prikljucenje EU-u, ali na principima ravnopravnosti', istice se u apelu te dodaje da je apsolutno nedopustivo ulazak u EU placati teritorijem, što bi znacilo da bi Hrvatska bila prva i jedina država koja je uclanjenje u EU platila teritorijem. Kako se navodi, bilo bi to ujedno i kršenje principa EU-da se unutarnji sporovi rješavaju pred Medunarodnim sudom pravnim sredstvima, a ne politickim.

"Poziv i apel Hrvatskome saboru i javnosti potpisali su: Imra Agotic, Ivan Aralica, Zvonimir Baletic, Ivo Banac, Zvonimir Cicak, Ivan ?ikic, Nedjeljko Fabrio, Ante Gavranovic, Emil Havkic, Vladimir Ibler, Dubravko Jelcic, Mirjana Kasapovic, Dubravka Kocijan Hercigonja, Zvonko Makovic, Božidar Novak, Davor Pavuna, Josip Paladino, Velimir Pravdic, Milan Ramljak, Davorin Rudolf, Petar Stipetic, Vlatko Silobrcic, Slobodan Šnajder, Zdravko Tomac, Marija Ujevic-Galetovic i Milan Vukovic.


Podijeli: Facebook Twiter