Nedjeljku Markežiću i Konobi Most- Zlatni grb Buzeta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Za naročite zasluge i izuzetne rezultate te doprinos u razvoju buzetskog područja, Nedjeljku Markežiću posmrtno je dodijeljen Zlatni grb Grada Buzeta. Ovogodišnji dobitnik Zlatnog grba je i Konoba "Most". Odluku o dodjeli javnih priznanja vijećnici su jednoglasno donijeli na sinoćnjoj sjednici Gradskog vijeća.

Priznanja će biti uručena na svečanoj sjednici vijeća koja će se održati 6. rujna, u povodu obilježavanja Dana Grada Buzeta, tradicijske pučke fešte Subotine. Prijedlog odluke obrazložila je predsjednica Odbora za javna priznanja Sanja Krulčić. Odboru je pristiglo 18 prijedloga među kojima 14 za pohvalnice i samo četiri za ostala priznanja.

Kao strojarski tehničar Nedjeljko Markežić cijeli radni vijek proveo u Istarskom vodovodu na raznim odgovornim i rukovodećim radnim mjestima. Bio je aktivan sportaš u rukometnom i nogometnom klubu, u radu mjesnog odbora, bio je vijećnik i potpredsjednik Gradskog vijeća u jednom mandatu. Angažirao se i u buzetskoj Podružnici HPD Planik Umag. Njegovom zaslugom danas je desetak uređenih i obilježenih planinarskih staza, a kao službeni vodič Hrvatskog planinarskog saveza vodio je mnoge pohode na Buzeštini i u inozemstvu.

Konoba Most u vlasništvu obitelji Marinac ove godine slavi 80 godina neprekidnog rada. U otvorena je još od daleke 1913. godine, a u vlasništvo obitelji Marinac prelazi 1933. pa se ova konoba, najstarija u Buzetu i jedna od najstarijih u Istri, veže uz same početke turizma na Buzeštini.

Čitavo to vrijeme, od 1933. godine do danas, gostionica je u privatnom sektoru, a ugostila je poznate gospodarstvenike, pjevače, slikare, kipare i političare.

Pohvalnica je dodijeljena ekipi mladeži Gradskog društva Crvenog križa koja se ističe brojnim volonterskim i humanim projektima i ovogodišnjim, trećim mjestom na međužupanijskom natjecanju iz prve pomoći u kategoriji mladeži Crvenog križa.

Pohvalnicu je dobio i gimnazijalac Viktor Čaplinskij koji je na 6. sajmu inovacija, gospodarstva i tehničkog stvaralaštva mladih za svoj rad Istraživački robot osvojio brončanu medalju.

Pohvalnicom je nagrađen i istaknuti buzetski biciklist Aleš Hrvatin. Inicijator projekta "Iz Buzeta u Buzet" otpedalirao je iz istarskog u francuski Buzet - sur - Baise te tamo stigao na dan ulaska Hrvatske u EU.

Pohvalnice su dodijeljene mladim pjevačkim nadama Udruge "Mali veliki mikrofon" Josipi Jerković i Lani Končarević te Leani Vratović koja je kao osmašica osvojila zlato na državnom natjecanju iz talijanskog jezika. (G. ČALIĆ ŠVERKO)


Podijeli: Facebook Twiter