Nedjeljkovim stazama od Bračane do Zrenja


Organizacijom memorijalnog pohoda "Nedjeljko Markežić", buzetska planinarska podružnica HPD "Planik" Umag, otvorila je ovogodišnju planinarsku sezonu. Ovaj pohod je prvi u godišnjem programu HPD-a koje u svom sastavu ima pet podružnica; Buje, Buzet, Novigrad, Poreč i Umag, sa oko 230 planinarki i planinara svih uzrasta.

Nedeljkova omiljena staza

Ukupno 93 planinara krenulo je jednom od Nedjeljkovih omiljenih staza, dionicom Istarskog planinarskog puta "Bračana - Zrenj". Uz članove iz svih podružnica HPD "Planik", na ovo druženje došli su članovi planinarske udruge iz Kopra "Prijatelji Istre", veći dio učesnika planinarskog pohoda "Buzet - Triglav" koji se održao u kolovozu prošle godine te nekoliko prijatelja, članova drugih planinarskih društava.

Duga kolona dobro raspoloženih planinara je nakon dva sata laganog hoda, došla do suncem okupanog Zrenja. Zatim je krenula prema kaštelu Petrapilosa gdje je planinare dočekao Matija Nežić te im zaokupio pozornost informacijama i legendama o tisućljetnom kaštelu.

Veselo društvo u gojzericama lagano se spustilo do mjesta gdje je pohod i započeo, do akvadukta na Bračani. Planinarskim memorijalni pohodom, planinari su se drugu godinu za redom prisjetili Nedjeljka Markežića, buzetskog planinara koji je prerano preminuo u 63 godini života.

Krepat, ma ne molat

Nedjeljko se učlanio u buzetsku planinarsku podružnicu 2003. godine i postao jedan od nositelja aktivnosti u Buzetu. Uključio se u organizaciju i vođenje izleta, pripremanje planinarskih staza, uređivanje okoliša planinarske kućice ispod Žbevnice i osmišljavanje novih destinacija. U želji da što više pridonese razvoju planinarstva, položio je tečaj za planinarskog vodiča te time stekao licencu Hrvatskog planinarskog saveza za vođenje planinarskih pohoda. Jedna od dražih planinarska staza bila mu je upravo "Bračana - Zrenj", te je podružnica Buzet ovu destinaciju izabrala za drugi memorijalni pohod u spomen na Nedjeljka.

- Njegov lik i veseo osmjeh uvijek će nas pratiti na svim stazama Buzeštine i bilo gdje da krenu naše gojzerice. Njegova ispružena ruka uvijek spremna pomoći, biti će nam vodič i uzor te mi nastavljamo dalje uz uzrečicu "krepat ma ne molat", izjavila je pročelnica buzetske planinarske podružnice Zlata Markežić. (G. ČALIĆ ŠVERKO)

 


Podijeli: Facebook Twiter