Nediljom do devet i po tepal kruh na stolu

(snimio M. ANGELINI)
(snimio M. ANGELINI)

Zovu ga i Todor i Antitodor i Antistandup… Valjda nam Zoran Todorović, poznati pulski punker, odličan pitur, jedini domaći, istarski stand up komičar, srčan humanitarac, vjerojatno najstariji pulski irokez i, čujem, zaista uspješan kuhar, nije dao i antirecept. "Anti može neki put biti jako dobro", kaže prvi glas i frontman Antitodora, i nabraja dalje svoje sposobnosti: "Plačem na pogrebima, mašem svatovima, torte i konfete za svadbe povoljno jedem…" Ima Zoran ženu, troje djece, najstarija kći Đana završila je fakultet ili, kako bi to tata rekao, "skinula mi se s novčanika". Što je za tebe hrana, pitamo ga.

- Za mene je hrana domaća hrana, istarska kuhinja, njoki, fuži, pljukanci, maneštra, kumpiri na lešo, šta god. Uvijek se sjećam none, nediljom se misija kruh, mirisala je cijela kuća, mijesili su se njoki, kuhao se gulaš, bila je nedilja. U svojoj kužini uglavnom kuham ja, jer obožavam kuhati, ali kuha i žena, kuha super. Svaku nedilju ujutro, jer sam preko tjedna na poslu, ne stignem, probudim se u sedam i do devet i pol tepal kruh mora bit' na stolu.

- Kad sam bio klinac uvijek sam gledao nonu kako kuha, pita' je, zašto ovo, koliko tega, pa sistemom pokušaja i pogreški dođeš do proizvoda koji mora ličiti na ono od koga si učio, od none, pranone, svih pomalo. Kasnije sam zvao telefonom pranonu i pita' je kako da napravim njoke, a ona bi rekla stavi kuhat kumpir, kad je skuhan me zovi. I ja bih zvao a ona bi pričala šta dalje, pasiraj ga, dodaj jaje, brašna, dok ti pod rukom… Svaki je krumpir drugačiji, neki je vodenastiji i treba mu više brašna, drugome manje, da tijesto nije ljepljivo, osjetiš to pod rukom, priča Todor.

- Volim i kuhati i jesti. Ne jedem puno, količinski, ali volim pojesti dobro. Kad sam birao ženu nije mi trebala mama, znam kuhati, prati, spremati, mogu sve sam, ali je super da ti to netko napravi. Super je kad ti nekom kuhaš, da i netko tebi kuha. Kažu da ljubav ide preko želuca, kako ne bi išla, volim svinjetinu kad je u stomaku, nasmijava nas Todor/Antitodor, što mu, onako rječitom, uvijek dobro ide.

Za kraj, evo i jedan njegov antivic: "Kako bi se zvao muškarac da je lijep i pametan? Žena! To je moj poklon svim ženama!". (D. PALIBRK)

Najbolja pileća prsa na svijetu

Uzeti pileća prsa u komadu, ne rezana na fete, i staviti na papir za pečenje, popapriti, posoliti, posuti ružmarinom i majčinom dušicom. Drugim komadom papira za pečenje prekriti meso i izvaljati lazanjarom, da se meso izravna, a začini uđu u njega. Potom prsa uvaljaš u palentu. Par kapi maslinovog ulja staviš u pršuru i na srednje jakoj vatri meso sa svake strane ispečeš tri i pol minute, točno toliko. Izvadiš i dobiješ najsočnija pileća prsa na svijetu, kojima palenta da hrskavost. Poslužiti uz pire krumpir ili kuhanu blitvu; dobrodošla je i čaša malvazije.


Podijeli: Facebook Twiter