Nedešćina želi turističku zajednicu

Sv. Nedelja želi svoju turističku zajednicu (A. DAGOSTIN)
Sv. Nedelja želi svoju turističku zajednicu (A. DAGOSTIN)

Općina Sveta Nedelja i Udruga iznajmljivača Sv. Nedelja osnovat će općinsku turističku zajednicu čim se za to steknu zakonski i financijski uvjeti, doznajemo od Ljiljane Mekiš, predsjednice Udruge i bivše općinske vijećnice. Zajedno procjenjuju da će se trend porasta noćenja, prisutan zadnjih godina, nastaviti i omogućiti im da prihodima od boravišne pristojbe prijeđu zakonski minimum.

Prema podacima TZ-a grada Labina, pod čijim okriljem posluju članovi Udruge, lanjskih 156 iznajmljivača sa 198 smještajnih jedinica i ostvarenih 45.972 noćenja znače 50 posto veće brojke od onih 2011. godine, a njihovih 913 ležajeva porast od 75 posto. Popunjenost traje oko dva mjeseca.

Osim što starosjedioci adaptiraju i proširuju stare kuće za potrebe smještaja turista, Sv. Nedelja bilježi i visok prirast stanovništva s cijele Labinštine. Posvuda niču nove kuće, pri čemu se obično računa i na mogućnost iznajmljivanja soba i apartmana.

- Kod nas i naših susjeda je u špici prošlogodišnje sezone boravilo po 40-ak gostiju. Samo u užem krugu oko nas još desetak obitelji adaptira stare kuće za iznajmljivanje, kaže Mekiš, čija je Vila Giovanna smještana u dijelu Šumbera zvanom Gornji kraj.

Noćenja znače samo početak pravog turizma i toga su svjesni svi iznajmljivači. Ono što žele poduzeti da bi iskoristili turističke potencijale općine može se svesti u četiri cilja: organiziranje turističkih fešti, uređivanje pješačko-biciklističkih staza, osnivanje kamperskih odmorišta i otvaranje difuznih hotela. (R. SELAN)

CIJELI TEKST PROČITAJTE U TISKANOM IZDANJU.


Podijeli: Facebook Twiter