Nedešćina: Vandali devastirali obiteljsku grobnicu

Jezovita slika: razbijene mramorne ploče (I. RADIĆ)
Jezovita slika: razbijene mramorne ploče (I. RADIĆ)

"Sramotno iživljavanje na pokojnima!", tako su zgroženi stanovnici Nedešćine opisali nezapamćeno nedjelo nepoznatog počinitelja (ili više njih) - uništenu grobnicu familije Licul na mjesnom cimitru prošlog tjedna, najvjerojatnije pod okriljem noći s četvrtka na petak. Jezovita slika razbijenih mramornih ploča, pokrovne i one s imenima i fotografijama umrlih, unijela je nemir u obitelj Romea Licula Fuhtara (ondje su sahranjeni njegovi otac i majka Mario i Maria te stric Miro), lokalno poznatog vinara, ali i među žitelje središta općine Sv. Nedelja.

Policija je obavila očevid u petak, i to na poziv oštećenog 73-godišnjeg vlasnika, a danas smo na groblju, smještenom izvan naselja, zatekli djelatnike labinskog Komunalnog poduzeća 1. maj, koje njime upravlja. Preostalo im je fotografirati raku i, zabezeknutima viđenim, nemoćno primijetiti da natpis na ulazu u cimitar "Počivajte u miru" nekome, eto, ipak nije svet.

Šokirani Liculovi, koji žive na svega 200-tinjak metara od groblja, još ne dolaze k sebi. Romeova supruga Anica, kćerka Mirjana i zet Roberto Paliska vele da posljednja četiri dana misle samo na to pa se osjećaju kao da opet imaju funeral, najveću žalost u kući.

Zatrpani su pozivima zabrinute rodbine, prijatelja i poznanika; mnogi su, čuvši lošu vijest, u nevjerici otišli uvjeriti se na lice mjesta.

- Kad sam vidio grobnicu, došlo mi je slabo. Teško bi mi bilo i da se to drugome dogodilo. Kriminalist na uviđaju priznao mi je da je u praksi svašta vidio, ali takvo nešto nikada, ispričao nam je Roberto, poznati umirovljeni labinski nogometaš.

- Užas je da se o onima spremnima učiniti takvo što pravodobno ne pobrinu socijalne službe i policija. I, nije to vandalizam, neusmjereno uništavanje imovine; nije to baciti vazu, svijeće, cvijeće, ovo je netko očito ciljano napravio, rekla je Mirjana. (Napisao i snimio Igor RADIĆ)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU OD UTORKA.


Podijeli: Facebook Twiter