Nedešćina se može pohvaliti s 200 kuća za odmor

Svečana sjednica Općinskog vijeća uz brojne uzvanike
Svečana sjednica Općinskog vijeća uz brojne uzvanike

Sve svoje snage, znanje i htijenje usmjerili smo prema našim sugrađanima koji su nam dali povjerenje da upravljamo općinom Sveta Nedelja. U godinu i pol našeg mandata uloženo je mnogo u uređenje naselja u svim mjesnim odborima, sanirana su naslijeđena dugovanja, izašli smo iz mračnog tunela i sada općina plovi mirnim vodama. Iako nas ima tek tri tisuće koji živimo u 21 selu ili zaseoku, mala smo općina koju čine veliki ljudi, rekao je na načelnik Gianvaldo Klarić na svečanoj sjednici Općinskog vijeća kojom je obilježen Dane općine Sveta Nedelja. Sjednici su, uz vijećnike, prisustvovali zamjenica župana Giuseppina Rajko, čelni ljudi grada Labina, susjednih općina, policije, crkve te mnogi gosti.

Obnovljena kapelica

- Svatko od mojih prethodnika utkao je nešto dobro u našu općinu, a mom timu, ovom Vijeću i meni glavni je cilj izgradnja dječjeg vrtića koji će moći primiti pedesetak mališana, daljnja ulaganja u infrastrukturu i uređenje mjesta i općine jer uređena općina je slika svih nas. Nastavljamo s ulaganjima u gospodarstvo i proizvodnju te otvaranjem novih radnih mjesta jer je to kotač zamašnjak za daljnji razvoj. Mnogo se ulaže i u kontinentalni turizam pa se danas možemo pohvaliti da na području općine imamo više od 200 kuća za odmor i da brojni gosti iz čitave Europe prepoznaju mjesta u općini Sveta Nedjelja, istaknuo je Klarić.

Nedešćina svoj dan slavi 16. listopada od davnina, poznat je kao šesnajs otobra i to je bila jedna od najvećih fešti u Istri. Jedno je dulje vrijeme, nažalost, ta tradicija prekinuta, ali se posljednjih godina vraća na staro. Pred početak sjednice hrvatsku i istarsku himnu otpjevao je ženski crkveni zbor, a muška klapa Labin otpjevala je dvije pjesme. Nakon sjednice u centru mjesta, uz pjesmu crkvenog zbora i blagoslov svećenika labinskog dekanata, otvorena je obnovljena kapelica, godinama zapuštena.

Školarci na pozornici

Program obilježavanja počeo je u jutarnjim satima svetom misom, osnovnoškolci su u predvorju škole izlagali svoje umjetničke radove, gljivarsko društvo "Martinčica" iz Labina organiziralo je veliku izložbu gljiva, trkači su istrčali svoju utrku, a veterani igrali nogometne utakmice i natjecali se u boćanju. U poslijepodnevnim satima na platou ispred općinske zgrade prigodan su program izveli školarci s područja Nedešćine. U večernjim satima mnogobrojne posjetitelje je do kasno u noć zabavljao uvijek odlični The Night Express Band.

Nagrada za životno djelo Ratku Poldrugovcu

Na svečanoj sjednici dodijeljene su nagrade ovogodišnjim laureatima. Nagrada za životno djelo posthumno je dodijeljena Ratku Poldrugovcu za razvoj boćarskog sporta i promociju općine, a uručena je njegovoj supruzi Marini. Općinska priznanja pripala su Serđu Klapčiću za unaprjeđenje rada TE Plomina i sudjelovanje u sportsko-obrazovnim i humanitarnim aktivnostima te Brunu Matošiću za doprinos očuvanju domaćeg melosa i prenošenja na mlađe naraštaje. (Adriano ŠĆULAC)


Podijeli: Facebook Twiter