Nedešćani za novi vrtić i protiv ugljena u TE Plomin

Nedešćina (I. RADIĆ)
Nedešćina (I. RADIĆ)

Kako izdvojiti više sredstava za izgradnju dječjeg vrtića u proračunu za 2013. godinu, koji je predložen u iznosu od 17,5 milijuna kuna, što je jedan posto manje od ovogodišnjeg, raspravljalo se na jučerašnjoj sjednici Općinskog vijeća Sv. Nedelje.

Realno procjenjujući, može se očekivati da će proračun biti ostvaren tek nešto više od 50 posto od plana, jer će u tom postotku biti ostvaren i ovogodišnji budžet, a gospodarska situacija će najvjerojatnije ostati jednaka.

Za budući vrtić na mjestu bivšeg skladišta Labinkomerca izdvojeno je 400 tisuća kuna, što je dovoljno za projektnu dokumentaciju i početak gradnje. Oporbeni Klub vijećnika IDS - SDP smatra da se previše izdvaja za sport i da je rezanjem te stavke moguće namaknuti dodatna sredstva i tako dječji vrtić izgraditi još ove godine. Zato su najavili amandman kojim će tražiti da se od 750 tisuća kuna namijenjenih školi nogometa polovica usmjeri u korist vrtića. Severino Franković s vladajuće Nezavisne liste Srećka Mohorovića skinuo bi školi nogometa 20 posto, a NK Poletu iz Snašići, kojemu je namijenjeno 120 tisuća, 10 posto, pa za tako dobivene 162 tisuće kuna povećao stavku vrtića.

Smanjivanje sredstava sportu, koji je jedini oblik aktivnog druženja mladih u općini, naišlo je podijeljena mišljenja, a zamjenik načelnika Aldo Miletić i Romano Licul, obojica s NL Srećka Mohorovića, otvoreno su izrazili neslaganje. Miljenko Vidić, nositelj NL, čak je predložio povećanje sredstava Poletu za 20 tisuća kuna, koje bi skinuo sa stavke reprezentacije Općine.

Liljana Mekiš (NL Srećka Mohorovića) rekla je da valja štedjeti. Smatra da bi se moglo razmisliti o privremenom gašenju nekih svjetiljki javne rasvjete i o skraćenju svijetljenja, čime bi se smanjio račun za javnu rasvjetu, koji doseže 800 tisuća kuna.

Vijeće u potpunosti podržava zaključak Županijske skupštine od 29. listopada ove godine, odnosno traži od Vlade poštivanje županijskog prostornog plana, kojim se dopušta gradnja novih elektrana isključivo na plin i maksimalne ukupne snage 335 megavata. Od Vlade se također traži poštivanje Aarhuške konvencije i raspisivanje referenduma o Plominu 3. Od HEP-a pak zahtijevaju ponovno postavljanje mjernih stanica emisija u Frisolinima, na mjestu gdje su se nalazile 1980-ih godina i gdje za to postoji potrebna infrastruktura.

Zaključke su predložili vijećnici NL Srećka Mohorovića i Kluba IDS - SDP. Odluka je donijeta jednoglasno, uz izuzetak Miljenka Vidića, koji se suzdržao od bilo kakvog dizanja ruke objasnivši da glasovanje smatra farsom s obzirom da su gradonačelnik Labina i načelnici općina već podijelili naknadu za korištenje prostora od budućeg novog bloka termoelektrane. (R. SELAN)


Podijeli: Facebook Twiter