Necu paralelno ministarstvo gospodarstva

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Ne želim paralelno ministarstvo gospodarstva na Pantovcaku", porucila je u subotu premijerka Jadranka Kosor poprilicno oštro novom šefu države Ivi Josipovicu, komentirajuci formiranje posebnog gospodarskog savjeta u sklopu Ureda predsjednika.

Tako je, unatoc zaklinjanju u korektnu i direktnu komunikaciju na relaciji Banski dvori - Pantovcak, premijerka vec drugog dana mandata novoga predsjednika zapodjenula s Josipovicem javnu polemiku.

Bivši predsjednik Stjepan Mesic, naime, imao je samo savjetnika za gospodarstvo i tek je povremeno sazivao ad hoc ekonomske konferencije. Josipovic se pak odlucio da uz gospodarskog savjetnika - a na tu je poziciju imenovao Borisa Cotu - ima i stalni gospodarski savjet.

To je tijelo sastavljeno i od akademskih strucnjaka s podrucja ekonomije, publicista i bankara, ali dominiraju predsjednici uprava velikih tvrtki, i to neki od najuglednijih domacih gospodarstvenika, koji su se, uz to, cesto znali kriticki osvrtati na neke poteze HDZ-ove Vlade. Premijerku je ocito zasmetalo i jedno i drugo: i sama odluka da predsjednik oko sebe okupi ekonomske eksperte, ali i sastav tog tijela.

"Vlada je otvorena za suradnju sa svima pa i s takvim savjetnickim timom u kojem sjede ljudi koji predstavljaju odredene tvrtke. Svatko tko u Hrvatskoj obnaša vlast mora raditi u okviru svojih ustavnih ovlasti. Vlada vodi gospodarsku politiku, mi imamo nadležno ministarstvo i ministra gospodarstva, i paralelno ministarstvo ne dolazi u obzir", odgovorila je Kosor na novinarsko pitanje nakon proslave 20. godišnjice osnutka varaždinske organizacije HDZ-a.

Kazala je i da opcenito ima dojam da je u timu predsjednika Josipovica glavnina onih koji su u dosadašnjem radu kritizirali Vladu, ali da osobno s tim nema problema te da može suradivati sa svima.

U Uredu predsjednika nisu željeli dolijevati ulje na vatru pa su porucili: "Predsjednik nema komentara. To je nacelni stav premijerke i to je u redu". No, podsjecaju i da je Josipovic u petak, predstavljajuci Gospodarski savjet, istaknuo da "u njemu ne vidi konkurenciju Vladi ni savjetnickom timu premijerke, nego partnersko tijelo koje ce pomoci da se dobiju najbolja rješenja za Hrvatsku".


Podijeli: Facebook Twiter