Necu odustati dok mi ne vrate novac

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Danko Koncar je do prije nekoliko godina u medijima cesto nazivan kraljem kroma zbog investicija i poslova u Južnoafrickoj Republici. No, u Istri je skrenuo pažnju na sebe kada je kupio više od 11 milijuna cetvornih metara zemljišta za iznos koji premašuje 1,1 milijardu kuna s namjerom da na njemu izgradi turisticke sadržaje.

Medutim, umjesto da razvija turisticke projekte, u medijima možemo pratiti kako je njegovim novcem placeno skupo zemljište na kojem nije dozvoljena gradnja. Jucer smo ga nazvali i zatekli ga u poslu, ali ne u Istri, vec u Južnoafrickoj Republici.

Kada ste posumnjali da Vas varaju na nekretninama i u ime Vaših tvrtki kupuju po znatno višim cijenama od nabavnih?


- Bilo je to sredinom 2009., cini mi se upravo kada je bio prvi krug prodaje brodogradilišta. Tada smo od Zagrebacke banke zatražili procjenu jednog zemljišta da bismo ga založili i prijatelju omogucili dobivanje kredita. Iznenadio sam se kada je procjenitelj utvrdio da je cijena svega desetina onog što smo platili. Tražio sam objašnjenje od Vinke Cetinski koja je kao clanica Uprave moje tvrtke kupila to zemljište. Tvrdila je da to ne može biti i najavila da ce angažirati drugog vještaka i da ce sve biti riješeno. Medutim, drugi nikako nije dolazio, a u meni je pocela tinjati sumnja.

Upoznao sam Vas pola godine nakon toga i cinilo se da su odnosi obitelji Koncar-Cetinski idilicni. Zašto niste pri prvoj sumnji poduzeli potrebne mjere, vec ste i dalje nastavili poslovati s njom?


- Trebalo mi je neko vrijeme da sam sebe uvjerim kako stoje stvari. Zapravo nisam htio nagliti, vec posložiti sve kockice. Narucio sam studiju i tek tada uvidio kako stoje stvari. Danas imam fascikl s 300-400 stranica gdje je posloženo 150 ugovora i citava prijevara je dokumentirana. Ne samo da je Vinka Cetinski mene oštetila, vec su i nju drugi trgovci nekretninama nasamarili s cijenama. Ali ja sam sve to platio jer sam imao neograniceno povjerenje u nju.

Vaša sestra Danica Žagmešter, uz Vas i Vinku Cetinski, takoder je bila odgovorna osoba, odnosno clanica Uprave u Vašim istarskim tvrtkama za nekretnine. Bojite li se da ce gospoda Cetinski u sudski proces uvuci i Vašu obitelj?


- Ne bih se iznenadio da tako postupi i da se koristi i živima i mrtvima. Eto, njezin muž kaže da se koristim mafijaškim metodama. Zna li on uopce što govori?

Kako danas gledate na ostale clanove njezine obitelji koji su takoder bili angažirani u Vašoj tvrtki?


- Nije obitelj Cetinski ta s kojom vodim bitku. Vinka mi je uzela novac i necu odustati dok mi ga ne vrati. Ne treba raditi hajku na ljude koji nisu krivi.

Odustajete li od plana gradnje 1.000 vila na 10 milijuna cetvornih metara istarskog zemljišta za europske bogataše s obzirom na to da na zemljištima koja su Vam kupili ne možete graditi?


- Može se to zemljište oploditi i poljoprivrednom namjenom, ali nije to ono zbog cega smo išli u tu investiciju. Ponestaje mi psihicke snage kada se toga sjetim.

Nedavno ste promovirali liniju Vašeg vinskog brenda iz Brtonigle, Capo, cime ste pokazali da unatoc svemu ne namjeravate odustati od ulaganja u Istri. Što je s projektima Dragonera i Porto Mariccio, odnosno Barbariga?


- Radi se na njima i posao ide prema planu. S obzirom na to da se zemljište prostire na arheološkom nalazištu, razmišljamo da uz turisticke sadržaje na tom podrucju napravimo i arheološki park. Što se tice vinarije, nedavno smo uložili u novu opremu milijun do milijun i pol eura.

Vaš necak je izjavio da je otkrio da Vas varaju kada je posumnjao u cijenu koja je placena za taj podrum.


- Prvo je bilo zemljište koje je vještak procjenjivao za Zagrebacku banku. Kad se klupko prijevare raspetljalo, nabavili smo kupoprodajne ugovore za taj podrum. Tada smo uocili da je placen vlasniku 980 tisuca eura, a kasnijom kupoprodajom meni preprodan za 2,7 milijuna eura.

Kada ste poceli posao u Istri, kupili ste novi mlažnjak da biste skratiti put do ovdje. Imate li još volje dolaziti u Istru?


- Istra je predivna. Ima ogromne potencijale i divne ljude. No, Vinka nije Istra. I da ovdje poznajem samo nju, Istru bih gledao drugacije. Ništa me ne može odvratiti od Istre.


Podijeli: Facebook Twiter