Necu brojati turiste, ucinit cu turizam konkurentnijim

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Iako je netom prije parlamentarnih izbora govorio da još razmišlja o tome hoce li prihvatiti funkciju ministra turizma u slucaju da pobijedi Kukuriku koalicija, iz njegovih je izjava, posebno na turistickom forumu Istra-Zeleni Mediteran proteklog petka u Rovinju bilo ocito da Veljko Ostojic vec zna da odlazi u Zagreb.

Predsjednik Uprave najvece hrvatske turisticke tvrtke Riviere Adrije iz Poreca te Kamping udruženja Hrvatske vec je tada, ali i u prethodnim svojim javnim istupima, najavio neke korake koje ce poduzeti kada preuzme resor Ministarstva turizma - reorganizaciju sustava turistickih zajednica, promjene Zakona o turistickom zemljištu, smanjenje PDV-a za sektor turizma, dovodenje investicija te donošenje strategija razvoja turizma na državnoj i regionalnim razinama.

Koji ce Vam biti glavni zadatak kada preuzmete resor Ministarstva turizma?

- Jedan od mojih prioriteta na celu novog ministarstva turizma bit ce rad na makro okvirima razvoja turizma u Hrvatskoj. Ne mislim brojati goste jer je to posao Državnog zavoda za statistiku, a ne ministra. Za mene je osnovna funkcija ministarstva stvarati uvjete da turisticki sektor bude konkurentniji. Time se mislim baviti.

Mislim da prije svega PDV mora biti manji i to na razini konkurentskih zemalja, a to bi znacilo od 8 do 10 posto za sve usluge smještaja i prehrane. I to ce biti bazicni pokazatelj mog uspjeha ili neuspjeha. Ako u tome uspijem, onda cu biti zadovoljan. Takoder razmišljam da u sklopu ministarstva ustrojim posebnu upravu koja ce se posvetiti samo radu na povecanju konkurentnosti sektora.

Cesto ste iz pozicije privatnog sektora naglašavali nezadovoljstvo Zakonom o turistickom zemljištu. Mijenjate li sada svoje mišljenje?

- Svakako ce nakon preuzimanja funkcije ministra u Vladi jedan od zadataka biti i izmjene Zakona o turistickom zemljištu, koji je zasad rezultirao time da niti jedan koncesijski ugovor nije potpisan te da nije formirana još niti jedna suvlasnicka zajednica u kampovima izmedu države i hotelskih tvrtki.

Prvo treba razmotriti pitanje suvlasnicke zajednice u kampovima te to promijeniti. Ne treba ulaziti u vlasništvo privatnih tvrtki, nego bi se pitanje zemljišta u kampovima trebalo riješiti na slican ili identican nacin kao što je to riješeno za hotele i turisticka naselja.

Pored toga treba raditi na daljnjoj privatizaciji, odnosno nastavku privatizacije neprivatiziranog portfelja 16 turistickih tvrtki u državi, ali na drugacijim osnovama no što je to do sada bio slucaj. Treba planirati i ostale brownfield investicije te, primjerice, vojnu imovinu, koja se ne koristi i koja je potencijal za turisticki razvoj, pokušati staviti u funkciju.

Bivši ministar Damir Bajs više je puta najavljivao izradu strategije razvoja hrvatskog turizma, koja je tek sada u izradi. Što namjeravate poduzeti po tom pitanju?

- Treba naravno sjesti i razgovarati o strategiji razvoja i gdje se stiglo s njenom izradom te ide li k zadovoljavajucem rezultatu.

Tko ce preuzeti Vašu funkciju u Rivieri Adriji?

- Ta odluka još nije donesena, a kada bude, javnost ce s tim biti upoznata. To ce biti tijekom ovog mjeseca. (Razgovarala Barbara BAN)

VIŠE U TISKANOM IZDANJU GLASA ISTRE OD UTORKA.


Podijeli: Facebook Twiter