Nećemo ukidati županije, decentraliziramo prihode

(M. MIJOŠEK)
(M. MIJOŠEK)

HDZ je siguran da će Hrvatska uskoro dobiti prvu Predsjednicu Republike. Proteklog je vikenda klauzura HDZ-a održana u Umagu poslužila da se još jednom takva poruka pošalje u javnost ali nije se propustila niti prigoda da se u cilju priprema za parlamentarne izbore ponovno oštro napadne i Milanovićeva Vlada. Predsjednik HDZ-a Tomislav Karamarko bez ograda je poručio da će se ova Vlada pamtiti po uništavanju Hrvatske a Predsjednika Republike Ivu Josipovića optužio je da im u tome svesrdno pomaže. Boravak Tomislava Karamarka u Istri iskoristili smo kao povod za ovaj intervju prilikom kojeg je prvi čovjek HDZ-a isticao da često dolazi u Istru u kojoj ima puno prijatelja.

- Ankete i istraživanja govore da HDZ-u raste stranački rejting. S druge strane, pada rejting predsjedničkoj kandidatkinji HDZ-a gospođi Kolindi Grabar-Kitarović. Kako komentirate taj paradoks?

- Više sam puta govorio, ankete na način na koji se kod nas provode ne služe da bi se objektivno prikazalo rejtinge i trenutno raspoloženje birača, već da bi se na njih zapravo utjecalo. Ankete imaju sistemsku grešku, a anketari je uporno izbjegavaju ispraviti. Kakve god rezultate objavljivali, naša koalicija u ovom trenutku ima oko 42 posto potpore, s tendencijom daljnjeg rasta. A slično je i s rejtinzima predsjedničkih kandidata. Naša kandidatkinja gospođa Kolinda Grabar-Kitarović ima znatno veću potporu nego što to prikazuju ankete - a to dokazuje i nervoza koja je obuzela dosadašnjeg predsjednika. Hrvatska je nakon prvog hrvatskog predsjednika dr. Tuđmana, zaslužila i dobit će prvu hrvatsku predsjednicu gospođu Grabar-Kitarović.

Zbog sebičnih razloga

- Gospođa Kolinda Grabar-Kitarović u svojim nastupima često spominje ovlast Predsjednika Republike za sazivanjem izvanredne sjednice Vlade. Ukoliko ona pobjedi na izborima i postane predsjednica te počne koristiti tu ovlast za vrijeme mandata Milanovićeve Vlade, mislite li da bi to moglo dovesti do krize vlasti u državi? Ili to doista može natjerati Vladu na neke promjene?

- Siguran sam da ništa i nitko ne može izazvati dublju krizu nego što ju je izazvala ova Vlada, koja je svojim neradom i neznanjem dovela državu na sam rub provalije. Neizmjerna je šteta za Hrvatsku to što dosadašnji predsjednik Josipović nije niti jednom koristio tu svoju ustavnu ovlast, a još je žalosnije to što se tako ponašao isključivo zbog sebičnih razloga. Nije želio niti najmanji sukob s Milanovićem, jedino kako bi osigurao njegovu potporu na izborima. Time je svoje osobne interese stavio ispred interesa nezaposlenih i siromašnih, te pokazao ne samo sebičnost već i socijalnu neosjetljivost. Zato kada čujem njegov slogan "To je pravi put", prvo što mi padne na pamet, a siguran sam i velikoj većini naših birača, jest, da - to je put u siromaštvo, bijedu, bankrot i propast. Tamo bi nas, kao i do sada, vodio dosadašnji predsjednik. Zato je pobjeda gospođe Grabar-Kitarović zaista nužnost. Njena pobjeda označit će početak novog razdoblja suvremene hrvatske povijesti, nakon stvaranja, obrane i oslobađanja Hrvatske, njenog ulaska u NATO i EU, predstoji nam borba za ekonomski napredak, zapošljavanje, te iskorjenjivanje siromaštva i bijede. To je za mene i moje stranačke kolege prioritet, na taj se način iskazuje domoljublje u 21. stoljeću.

Osobno me raduje njena najava da će koristiti svoje ustavne ovlasti u interesu boljitka države i zaštite onih koje je ova kriza najviše pogodila - nezaposlenih i siromašnih. Da li će to natjerati Milanovićevu vladu na neke pozitivne promjene, teško mi je prognozirati, pitanje je da li njih uopće išta više može potaknuti u dobrom smjeru. Ali siguran sam, a to možete biti i vi, kao i vaši cijenjeni čitatelji, da će gđa. Grabar-Kitarović napraviti ono što je obećala.

Decentralizacija ovlasti i prihoda županija

- Nedavno ste izjavili na niste za podjelu Hrvatske na regije, te da će vlada HDZ-a ostaviti županijski ustroj. Znači li to da HDZ nije za decentralizaciju zemlje, te podjelu fiskalne odgovornosti s lokalnom i regionalnom samoupravom?

- Ono što sigurno nećemo raditi poput ove vlasti, nećemo decentralizirati obaveze i troškove, a centralizirati prihode. Kao što sam već rekao, nikad nećemo pristati na ukidanje županija i formiranje nekih fantomskih regija. Županije imaju svoje financijsko, političko, ali i povijesno utemeljenje.

Županije treba potaknuti da budu efikasnije, brže, učinkovitije i racionalnije, čime najavljujem naš veliki projekt - digitalizaciju državne uprave i to po uzoru na Finsku.

Postupnom decentralizacijom županijama treba prepustiti sve ovlasti koje su moguće, pogotovo one koje utječu na lokalni gospodarski razvoj, što će na kraju potaknuti gospodarski rast na razini cijele države. A decentralizaciju obaveza mora pratiti i decentralizacija prihoda.

Ali nisu problem županije i njihov broj, koliko gradovi i općine. O njima ćemo raspravljati na temelju jasnih kriterija, a ne na temelju paušalnih ocjena, prvenstveno ćemo voditi računa o ekonomskim parametrima.

Opstat će one jedinice lokalne samouprave koje su financijski samoodržive. Treba pripremiti analize, projekcije i jasne kriterije kojima se može mjeriti uspješnost jedinica i biti podloga bilo kakvim odlukama. (Ranko BOROVEČKI i Dubravko GRAKALIĆ, snimio Milivoj MIJOŠEK)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter