Necemo ukidati Istarsku županiju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

"Necemo dirati županijski ustroj Hrvatske u prvom mandatu, a ako ga budemo mijenjali u drugom, to ce biti strucno i dobro pripremljeno, uz maksimalni konsenzus svih. Istra ima svoju posebnost, koju nitko ne namjerava ukinuti. Eventualno bi u cijeloj Hrvatskoj trebalo ukinuti 60-ak "invalidnih" opcina.

Ja sam i tu kod vas bio u opcinama u kojima nisam mogao naci cak ni kafic, i to bi se do sljedecih lokalnih izbora, kao neki "face-lifting", moglo napraviti, a ozbiljni preustroj regionalnog sustava eventualno bi se mogao pripremiti za izborni ciklus 2017. godine. U pogledima na ovu temu nema nikakve suštinske razlike izmedu SDP-a i IDS-a. I jedni i drugi želimo regionalnu državu, ali to treba postici ozbiljnom reformom."

Tako je potpredsjednik SDP-a i primorsko-goranski župan Zlatko Komadina na SDP-ovoj tribini u Pazinu odgovorio na pitanje o mogucem ukidanju Istre kao zasebne županije. Takve je tvrdnje Komadina nazvao zlonamjernim glasinama, jer pojam "statistickih regija", za koje je kriterij broj stanovnika, nema veze s teritorijalnim ustrojem regionalne samouprave, vec one služe samo kao statisticke cjeline za kandidiranje projekata Europskoj uniji.

Tribina je bila posvecena gospodarskim poteškocama Hrvatske i decentralizaciji kao jednom od SDP-ovih recepata za njihovo rješavanje pa je Komadina iznio niz više-manje poznatih statistickih podataka o ucinkovitosti hrvatskog gospodarstva, isticuci da su po BDP-u po glavi stanovnika, uz Grad Zagreb, Istarska i Primorsko-goranska županija u hrvatskom vrhu, ali su zato ispod hrvatskog prosjeka po rastu BDP-a, gdje je na celu Šibensko-kninska županija. Najviše je pak državnog novca po glavi stanovnika uloženo u Zadarsku županiju.

Odgovarajuci na pitanje iz publike o višku zaposlenih u upravi, Komadina je rekao da u lokalnoj i regionalnoj samoupravi on ne vidi višak zaposlenih, ali ga vidi u državnoj upravi. Podsjetio je da je niz nadležnosti država prebacila na niže razine uprave, ali se uslijed toga državni aparat nije razmjerno smanjio. Ipak, smatra Komadina, nikoga ne treba otpuštati, vec sve te ljude treba zaposliti i povecati im efikasnost.

Na pitanje o tome koliko je stanovništvo Hrvatske upoznato s prednostima i nedostacima ulaska u Europsku uniju, Komadina je odgovorio: "Nemamo izbora, jer nemamo kamo drugdje". Upozorio je, medutim, da nitko još nije izracunao "trošak" koji ce nastati propašcu hrvatskih poduzeca koja nece moci konkurirati europskom tržištu.

U tim odnosima hrvatsko je gospodarstvo nekonkurentno pa stoga Hrvatska treba više ulagati u ljude i u "visoko znanje", a primjer kako se to može isplatiti Komadina je našao u cinjenici da "danas svi Talijani dolaze popravljati zube u Istru i Rijeku".


Podijeli: Facebook Twiter