Nećemo tvornicu dreka na ulazu u Buzet

Mještani revoltirani lokacijom buduće kompostane (G. ČALIĆ ŠVERKO)
Mještani revoltirani lokacijom buduće kompostane (G. ČALIĆ ŠVERKO)

Građansku inicijativu protiv projekta fermentacijske kompostane u zoni Mala Huba, pokrenulo je jučer 20-ak mještana Štrpeda, Male Hube, buzetskog naselja Goričica, uključujući i vlasnike terena u susjedstvu. Od gradskog vijeća kategorički traže da odustane od lokacije, odnosno odluke o odabiru ponude zagrebačke tvrtke Adria Eta kao najpovoljnije za osnivanje prava građenja u poduzetničkoj zoni Mala Huba 2, kao i da započne sa javnom raspravom i obavijesti ljude o čemu se radi i koji su investitori.

Prerada za svaku balegu

Vijest da firma Adria Eta u Maloj Hubi namjerava izgraditi fermentacijsku kompostanu za proizvodnju organskog humusnog gnojiva, prvu u Hrvatskoj s tehnologijom takve vrste na bazi fermenta kojeg izlučuje jedna vrsta gljive, izazvala je pravi revolt, a okupljeni građani najavili su mogućnost potpisivanja peticije pa čak i prikupljanja potpisa za raspisivanje referenduma. Posebno su zabrinuti jer smatraju da će se zbog sirovine koja će se koristiti, a to je pored ostalog gnoj peradi, odnosno pileći i pureći izmet, buzetskom kotlinom širiti neugodni mirisi.

- Okupljamo se pod sloganom «Nećemo tvornicu dreka na ulazu u Buzet». Protiv smo prljave tehnologije, ali i protiv kontaminiranog kapitala koji je ponekad gori od same tehnologije. Ne borimo se protiv tvornice čokolade već postrojenja koji bi trebalo prikupljati svaku «balegu» u krugu od 60 kilometara i prerađivati je u Buzetu. Ovaj projekt ne da će upropastiti vrijednost nekretnina svim ljudima koji posjeduju kuće, stanove, odnosno zemlju u blizini, već će to biti vizualan teror, vizualno zagađenje ako se na toj lokaciji dogodi kompostana veća od 6.000 četvornih metara površine. Nitko nije protiv investicije, pa neka se razmišlja o promjeni lokacije i mogućem smještaju kompostane na Ćićariji, odnosno Nugljanskom krasu. Kompostanu smjestiti u srce Buzeta je zločin prema svim njegovim stanovnicima, poručio je Damir Kajin, čija je obiteljska kuća u susjedstvu zone Mala Huba.

Investitori su offshore tvrtke od Sejšela, Irske, Engleske, Amerike. - Investicija bi trebala navodno krenuti u rujnu, a prije toga trebalo bi riješiti odnos sa HBOR-om odnosno EU fondom što je nemoguće. Znači da netko samo priprema investiciju za nama nepoznatog investitora, naglasio je Kajin.

- Neprihvatljiva mi je takva vrsta proizvodnje u zoni Mala Huba s jedne strane zbog sirovinske baze, a s druge jer se sve pokušalo progurati skrivećki, mimo građana. Postavlja se pitanje koga vijećnici zastupaju u gradskom vijeću ako glasaju o nečemu o čemu građani nemaju pojma, rekao je Zdravko Ćurić iz Štrpeda.

Za lokaciju doznali iz novina

Jedina kompostana za proizvodnju organskog humusnog gnojiva s takvom tehnologijom djeluje u Sv. Antonu kod Kopra. Ksenija Sirotić iz buzetskog naselja Goričica, ovih ju je dana obišla.

- Tvrdnja da ta kompostana ne smrdi nije točna, ona smrdi čak i sada kada je hladno vrijeme. Želimo imati čisti zrak i okoliš za našu djecu i unuke, mislim da postoji puno drugih lokacija gdje se kompostana može realizirati. Nemamo ništa protiv investicije niti investitora, ali na transparentan način, rekla je Sirotić.

- Morali smo biti obaviješteni o ovom projektu, imamo na to pravo. Vijećnici su digli ruke i podržali projekt koji će nas dovesti u situaciju da ćemo zbog nesnosnog mirisa zatvarati prozore. Gdje su mjesni odbori, gdje su Zeleni, upitao je Edo Podreka iz Štrpeda. Ivan Totman iz naselja Goričica podsjetio je da je upravo u toj zoni nekada djelovala Agrokoka, pa je došao uzgoj i tov junadi Jadrana, a onda je cijelo područje zagadio Đuro Burek, sa uzgojem svinja i otpadom koji je tekao u potok. Ne zanima ga ni investicija ni vlasnik nego ekologija, rekao je Totman i dodao da građane nije nitko ništa pitao, niti je organizirao javnu raspravu. Natječaj je bio prilagođen investitoru, skeptičan je Klaudio Antonac iz Goričice, također iznenađen lokacijom investicije za koju je kao i njegov susjed Bruno Vižintin - doznao iz novina. (Gordana ČALIĆ ŠVERKO)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter