Necemo raditi do 65., neka padne Vlada!

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Vladino slanje izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju u hitnu saborsku proceduru, i to u jeku godišnjih odmora izazvalo je oštru reakciju sindikalnih središnjica koje najavljuju borbu za prava umirovljenika i onih koji ce to tek postati kroz prosvjede, štrajkove, prikupljanje potpisa za raspisivanje referenduma protiv tog prijedloga, ali i za smjenu vlasti.

Nakon dvije mirovinske reforme i višestrukih izmjena Zakona o mirovinskom osiguranju umirovljenici su gurnuti u bijedu s mirovinama ciji je prosjecni iznos oko 2.000 kuna. Pozivajuci se na odluku Ustavnog suda, Vlada izjednacava dob za odlazak u punu starosnu mirovinu na 65 godina, zbog cega ce žene raditi pet godina dulje nego danas, kriterij radnog staža pritom odlazi u prošlost, a radnike koje poslodavci i burza prisile na prijevremeno umirovljenje penalizirat ce s 20-postotnim umanjenjem mirovina.

- Promjene u mirovinskom sustavu ne dolaze u obzir. Oni koji donose zakone, naši vrli politicari, i dalje štite svoje bezobrazne privilegije, donose zakone koji se na njih ne primjenjuju. Neka ukinu dužnosnicke mirovine i neka se i njima penzija obracunava kao svim gradanima ove zemlje, neka vrijede isti kriteriji pa da ih vidim - kazao je Ozren Matijaševic, predsjednik Hrvatskog sindikata metalaca i glavni koordinator sindikalnih središnjica.

Smatra da životna dob ne smije biti kriterij za mirovinu, vec to moraju biti godine staža i izdvajanja u mirovinski sustav. Upiranja Vlade da se dob za odlazak u mirovinu za žene i muškarce mora izjednaciti zbog presude Ustavnog suda naziva budalaštinom i kontraproduktivnim potezom.

- Simptomaticno je da su ove izmjene napravili ne konzultirajuci nikoga, ni predstavnike socijalnih partnera, nas, ni poslodavce. Niti jedne ni druge nitko nije zvao ni pitao za stav, vec su išli u lov u mutnome pokušavajuci progurati izmjene usred ljeta i za vrijeme godišnjih odmora. Protiv ovoga cemo žestoko ustati - porucio je Matijaševic.

Predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata Krešimir Sever izlazi s radikalnijom prijetnjom - prikupljanjem potpisa za rušenje vlasti!

- Vlada ovim prijedlogom izmjena kažnjava nezaposlene i umirovljenike. Smanjenje naknada za nezaposlene i promjene u mirovinskom sustavu, penaliziranje odlazaka u prijevremenu mirovinu, odbacivanje kriterija radnog staža i odredivanje dobi za odlazak u starosnu mirovinu na 65 godina je neprihvatljivo. Ako treba, prikupljat cemo potpise i za smjenu vlasti, rekao je Sever.


Podijeli: Facebook Twiter