Necemo proizvoditi kadar za Zavod za zapošljavanje

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Hrvatski kvalifikacijski okvir (HKO) kljucni je reformski instrument koji ce iz temelja promijeniti obrazovanje u Hrvatskoj, omoguciti uskladivanje obrazovnog sustava s potrebama tržišta rada te povecati socijalnu ukljucivost i zapošljivost, rekao je ministar znanosti obrazovanja i sporta Željko Jovanovic na današnjem predstavljanju Nacrta prijedloga zakona o HKO-u.

U razvoju reformi obrazovnog sustava prvi se put pristupa sagledavajuci sve razine obrazovanja u cjelini, istaknuo je Jovanovic, dodavši da ce se tim okvirom stvoriti pretpostavke da se jasno odredi koja su zanimanja, znanja i kompetencije potrebne hrvatskom društvu za brži razvoj.

Više se nece proizvoditi kadar za zavod za zapošljavanje nego za tržište rada, tocno ce se znati što svaki poslodavac dobiva s covjekom koji dolazi s odredenim kompetencijama, dodao je.

Kvalifikacije se više ne bi odredivale prema sadržajima koji su obradivani kroz proces ucenja, nego prema ishodima ucenja, odnosno onome što ucenik na kraju obrazovanja zna. U tom smislu se uvode standardi kvalifikacija, dok standardi zanimanja iskazuju kompetencije za odredeno zanimanje. Sektorska vijeca prepoznaju trendove na tržištu rada i daju preporuke Nacionalnom vijecu za razvoj ljudskih potencijala o upisnim kvotama, koje potom Ministarstvu donosi preporuke o upisnoj politici.

Novina je što se omogucuje stjecanje kvalifikacija neformalnim putem (primjerice tecajevima) i informalnim (primjerice na radnom mjestu), a uspostavlja se i Registar HKO-a, sustav vodenja podataka o skupovima ishoda ucenja, standardima zanimanja, standardima kvalifikacija.

Ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsic rekao je da se obrazovni programi mogu razlikovati, ali je cilj da imaju iste ishode ucenja ako žele biti uvršteni u HKO, cime se otvaraju vrata konkurenciji medu obrazovnim institucijama i jaca inovativnost u obrazovanju.

Po Mrsicevim rijecima, manje od pedeset posto ucenika koji završavaju srednje strukovne škole uspije naci posao u okviru kojega koriste znanja stecena tijekom obrazovanja, odnosno njih oko 60 tisuca, dok bi HKO omogucio integraciju struke, zanata, zanimanja i obrazovanja.

Mrsic je najavio da ce do velikih promjena doci i u nacionalnoj kvalifikaciji zanimanja, lakše ce dolaziti do subspecijalizacija, a novina je i što bi se stecene kvalifikacije, umjesto u 'sivu radnu knjižicu' automatski upisivale u elektronsku radnu knjižicu.

Do kraja godine o prijedlogu zakona u dva citanja raspravljat ce se u Hrvatskome saboru, a iducih nekoliko tjedana održat ce se cetiri okrugla stola o HKO-u, s predstavnicima sindikata, akademske zajednice, osnovnim i srednjih škola te tržišta rada. (Hina)

 


Podijeli: Facebook Twiter