Nećemo novcem poreznih obveznika pokrivati dugove nastale lošim odlukama menadžmenta

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Istarska sportska javnost s popriličnim zanimanjem, da ne kažemo zebnjom, prati razvoj događaja oko jedinog nogometnog prvoligaša s ovih prostora. Izvršni direktor Michael Glover, posjednik većinskog paketa dionica Istre 1961, već je u rujnu javno obznanio da nema namjeru dalje financirati "zeleno-žute" i otad su krenuli neuspješni pokušaji pronalaska čovjeka koji bi zasjeo u predsjedničku fotelju na "Drosini". Jedno je vrijeme kao glavni pretendent za tu poziciju najbolje kotirao Austrijanac Eduard Brunner, ali kad se ispostavilo da se radi o najobičnijem prodavaču magle koji je pulske probleme iskoristio samo kao sredstvo za svoju medijsku promociju, Glover se okrenuo švicarsko-francuskoj grupaciji koja se činila kao puno ozbiljnija opcija.

Razlog što su oni uzeti u obzir tek kao Plan B ležao je, naravno, u novcu, odnosno u činjenici da je njihova ponuda bila manje izdašnija od one Brunnerove. Međutim, kad su ostali jedini u igri, i s njihove je strane krenulo taktiziranje, a s obzirom da je ovo jedna od onih priča u kojoj je vrijeme stvarno novac, svaki izgubljeni dan za Glovera je značio i gubitak na vrijednosti robe koju želi prodati. Shodno s time, kad se uvidjelo da toliko željena službena ponuda na "Drosinu" ipak neće stići, aktualni vlasnici su se odlučili na novi zaokret u svojim planovima i ponudili većinski paket dionica na javnu prodaju.

- Na osnovu korespondencije između njega i Michaela Glovera koju mi je prenio Darko Podnar, bilo je vidljivo da sadašnji vlasnici imaju namjeru prodati svoje dionice te kada razgovori između kluba i ljudi zainteresiranih za njihovu kupnju nisu okončani realizacijom, službeni poziv na prodaju dionica logičan je slijed svega toga - nije dvojio Boris Miletić, gradonačelnik manjinskog vlasnika Istre 1961, Grada Pule. - Ono što bih ja u ovom trenutku prvo želio kazati ispred Grada je da se želim najtoplije zahvaliti i čestitati svim igračima, treneru i čitavoj Radnoj zajednici koji su ovo zadnje razdoblje doslovno izvukli na svojim leđima te pritom pokazali da im je doista stalo do kluba.

Istra 1961 i stanje u njenim redovima često je u zadnje vrijeme bila tema i na sjednicama Gradskog vijeća.

- Uvijek je bilo polemika oko toga da Grad možda izdvaja previše novaca za klub, dok je sada stav zainteresirane nogometne javnosti da bi Grad trebao u ovom trenutku podnijeti veći teret. Ono što mogu reći to je da smo mi sve svoje obveze prema klubu izvršili, kao i da dan danas stojim iza onoga što sam vrlo jasno nedavno rekao na Gradskom vijeću, a to je da Grad Pula kao manjinski vlasnik iz novaca poreznih obveznika ne može pokrivati dugove koji su nastali lošim odlukama menadžmenta - decidiran je Miletić. - Svojevremeno sam javno rekao da sam bio zahvalan Mihailu Ščeglovu koji je u jednom vrlo nezgodnom razdoblju za klub odlučio u njega uložiti svoj novac i biti na njegovom čelu. U danom trenutku, kad je on vidio da više nije mogao financirati klub, normalno je da je odluka o prodaji njegovih dionica i dotok svježeg novca od strane grupacije koju je predstavljao Michael Glover bio također pozdravljen od naše strane. Međutim, osim samog novca vrlo bitan je i menadžment kluba, a tu je očito nedostajala određena vizija te mislim da je ovo danas upravo rezultat lošeg načina upravljanja koje je bilo u ingerenciji većinskog vlasnika.

Upravo je sastanak između Glovera i Ščeglova, kojem je prisustvovao i Miletić, bila jedna od tema posljednjeg razgovora kojeg je pulski gradonačelnik vodio s aktualnim većinskim vlasnikom Istre 1961. (I. CEROVAC)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter