Nece utihnuti meh, ni stati balon

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Od osmogodišnjeg Marija Miletica iz kršanskog KUD-a i njegove polke na mišnicah do 86-godišnjeg Milija Milevoja, koji je uz pratnju «doktora od meha» ?ordana Kosa zakanto «Kapitane mili» - toliko se rastegnula starosna lepeza izvodaca na 41. smotri Labinske konti, održanoj sinoc na Dubrovi kraj Labina. I meduprostor je u programu od 30 izvedbi pravilno raspodijeljen, što sugerira da se autohtone glazbene vrijednosti ovog podneblja ipak prenose i cuvaju te da velika i mala sopela, šurle, volarice, mešnice i neizbježni meh nece utihnuti, niti ce se stati vrtjeti domaci tanac, balon.

Blagdan domoceh užonci, kako je pozdravno napomenuo predsjednik raškog RKUD-a Rudar Josip Knapic, protekao je u znaku 60. obljetnice toga kulturno-umjetnickog društva, tradicionalnog domacina kantadori, sopci i balerini Labinštine, kojima su se ovom zgodom pridružili i gosti iz KUD-a Barban. Sve nije popratilo odvec gledatelja - možda je tome, primijetio je Knapic, kumovalo i istodobno održavanje kršanske pucke fešte ili rabacke folklorne priredbe.

- A leta su tu, leta. Dobar je još Milio, dobar, saka mu cos! Volin posluhat ta meh, ošto son ja anke koko mici sopa. I dela son piski za meh, a sada doma iman još samo volarice, komentirao je barba Karlo, koji kaže da ne propušta Konti, nastup veterana Milevoja. Bit ce da je poslušao voditelja Darka Batelica Pipicu, koji je sugerirao: «Zobite recesiju, rebalansi i - oprite srce!».

Dojmljiva je bila i konta koju su izveli supružnici Paula i Franko Kos, takoder veterani, uz pratnju Bruna Matošica. Uvjerljivo je zvucao balon u izvedbi Zorana Karlica, ?ordana Viškovica i Nenada Fonovica na sopelama te Amneris Ružic na mehu, koji su udarili ritam plesnoj skupini KUD-a Ivan Fonovic Zlatela. Posebne su, pak, simpatije u tradicionalnom uvodnom mimohodu sudionika ubrali najmladi - 2,5-godišnji Luka Galešic i 3,5-godišnja Daria Trudnikov.

Uz istarske autohtone instrumente Labinjana Jakova Miletica Grgica te obitelji Vitasovic iz Divšici, na štandovima su, medu ostalim, bili izloženi kovacki proizvodi koje po starinski izraduje Srecko Pajkovic iz Pajkovici.


Podijeli: Facebook Twiter