Neće svi studenti s liste dobiti stipendiju

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Na ovogodišnji javni natječaj za dodjelu studentskih stipendija Grada Pule, koji je bio otvoren do 21. studenog, prijavilo se 277 pulskih studenata, od čega njih 40 nije zadovoljilo uvjete natječaja. Stoga se na prijedlog liste za dodjelu gradskih stipendija za akademsku godinu 2014./2015. našlo 237 studenata, no, neće svi od njih dobiti mjesečnu financijsku pomoć Grada Pule. Naime, u ponedjeljak je na web stranici Grada Pule objavljen prijedlog liste za dodjelu stipendija, a po pojašnjenju pročelnice Upravnog odjela za društvene djelatnosti Grada Pule Elvire Krizmanić Marjanović, po definiranju financijskih sredstava u proračunu za 2015. godinu odredit će se konačna lista stipendista.

Prema natječaju, stipendije se dodjeljuju studentima koji prvi put upisuju akademsku godinu, za jednu akademsku godinu, i ne odobravaju se za vrijeme apsolventskog staža. Uvjeti za dobivanje stipendije su bili prebivalište u Puli i prosjek ocjena, a to je za studente koji su upisali prvu godine studija najmanje 4,5 za svaku godinu obrazovanja u srednjoj školi i najmanje 4,0 za svaku godinu obrazovanja u srednjoj školi, ako je upisan na studij za zvanje koje je Zavod za zapošljavanje označio kao deficitarno. Za studente druge i treće godine bio je nužan prosjek od najmanje 4,0 na prethodnoj akademskoj godini i najmanje 3,5 na prethodnoj akademskoj godini studija za deficitarna zvanja. Za studente na diplomskom studiju, pak, bio je potreban prosjek od najmanje 4,0 na zadnjoj godini preddiplomskog studija i najmanje 3,5 na prethodnoj godini za deficitarna zvanja. U natječaju su bila i navedena deficitarna zvanja koja su dobivena iz pulskog Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, a to su doktor medicine te magistri edukacije matematike, geografije, fizike, kemije i informatike.

Od ove godine stipendisti će "zauzvrat" trebati realizirati 30 sati volonterskog rada tijekom trajanja ugovora o korištenju stipendije. Volonterski rad realizirat će se u ustanovama i udrugama civilnog društva koje su u Gradu Puli prepoznate kao organizacije koje rade za opće dobro. (G. ROJNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter