Nece sve Ladonjine liste u stranku

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Plinio Cuccurin i njegova novoosnovana stranka Ladonja mogli bi se naci u problemima: naime, više nezavisnih celnika okupljenih pod krošnjom Ladonje kao udruge, a medu njima i neki istaknuti clanovi, smatraju da trebaju ostati upravo to - nezavisni - i ne ukljuciti se ni u koju, pa ni u Cuccurinovu stranku.

S Ladonjom se najprije razišla Nezavisna lista Gorana Buica. On nam je jucer potvrdio da se ta lista, ciji je nositelj, definitivno nece prikljuciti stranci Ladonja, niti ce nastaviti djelovati u istoimenoj udruzi, zbog razilaženja u idejama. Ocijenio je da bi prikljucivanje njegove liste politickoj stranci Ladonja otežalo trenutnu situaciju u Medulinu, gdje su na vlasti. Znakovito je i da Buic uopce nije bio pozvan na osnivacku skupštinu stranke, što nam je i sam potvrdio. Naglašava, medutim, da je uvijek bio u korektnim odnosima s udrugom Ladonja, a nada se da ce tako i ostati.

Svojevrsno cistilište


Podsjetimo da je njegova lista 2004. bila supotpisnik zajednicke izjave o suradnji i prijateljstvu s nezavisnim listama Plinija Cuccurina iz Bala i Vlade Ivetica iz Tinjana te udrugama gradana Mon Perin iz Bala i Šanpjero iz Medulina. To je ujedno bila i preteca Ladonje, a nezavisni su se tada okupili u Savezu udruga nezavisnih lista Istarske i Primorsko-goranske županije.

- S Nezavisnom listom Gorana Buica udruga Ladonja nije u kontaktu vec dobrih godinu dana, odgovara s druge strane predsjednik te udruge Cuccurin. Tvrdi i da ta lista nikada i nije bila clanica Ladonje, vec ju je udruga u odredenom trenutku podupirala.

- Postoje nezavisne liste koje je potpomogla naša udruga, a koje su se u meduvremenu udaljile od naših nacela. Jedna od njih je i ona Gorana Buica, pojašnjava Cuccurin. Kaže i da se ništa bitno ne mijenja osnivanjem stranke Ladonja. Tvrdi da sve nezavisne liste koje su dosad bile pod krošnjom udruge ostaju nepromijenjene. "Nece sada nezavisne liste i vijecnici automatski biti preimenovani, odnosno postati clanovi stranke. To od njih sigurno nitko ni ne traži. Ista stvar je i s vijecnicima u Županijskoj skupštini, koji ce do iducih lokalnih izbora sigurno ostati nezavisni", kaže Cuccurin.

Potvrduje, medutim, da ce Ladonja na iducim lokalnim izborima, kao uostalom i na parlamentarnim, izaci sa svojom stranackom listom. Hoce li se nezavisne liste koje se, naglašava, pridržavaju nacela koja zastupa Ladonja, prikljuciti stranci, odlucit ce njihovi clanovi.

- Bit ce to svojevrsno cistilište koje moramo proci. Neki ce u njemu otpasti, ali ce se sigurno pojaviti i puno novih, uvjeren je Cuccurin. Na pitanje nije li za mnoge nezavisne liste situacija zbunjujuca te nisu li trebali o svim nedoumicama raspraviti zajednicki prije osnivanja stranke, Cuccurin odgovara da stranka nema nikakve veze s nezavisnim listama, jer se one nisu ni osnivale da bi postale dio neke stranke. Istice da su clanovi stranke vecinom ljudi koji dosad uopce nisu sudjelovali ni na kakvim izborima.

Zbunjujuca situacija


No, nije svima sadašnja situacija s Ladonjom, koja ostaje udruga, ali postaje i stranka, baš najjasnija. Cak bismo rekli da je i zbunjujuca. Neki ne znaju trebaju li se prikljuciti stranci ili mogu ostati u udruzi, dok bi drugi odmah u stranku, a neki ne bi - nigdje.

Tullio Fernetich, jedan od istaknutih clanova Ladonje, odnosno - kako on naglašava - Saveza udruga nezavisnih lista Istarske i Primorsko-goranske županije, kaže da je njegova lista svojedobno pristupila udruzi, gdje kani i ostati. Kaže da nije bio ni pozvan na osnivacku skupštinu stranke tako da o njoj nema nikakve informacije. Ono što zna jest da se njegova nezavisna lista nece prikljuciti stranci.

- Mi smo nezavisni i takvi mislimo ostati. No, svatko neka odluci sam na koji nacin misli nastaviti politicko djelovanje, istice Fernetich.

Nositelj nezavisne liste u Umagu Viktor Krapljanov, koja je takoder u Ladonji, kaže da ce tek za 10-ak dana o tome razgovarati s clanovima svoje liste. Istice da se još nisu dogovorili pa nam stoga nije znao odgovoriti ni na pitanje hoce li ostati nezavisni do iducih lokalnih izbora. Kaže da nije bio na osnivackoj skupštini stranke iako je bio pozvan, ali da su se na nju odazvali neki clanovi njegove liste.

Mirko Novak, nositelj nezavisne liste u Fažani, kaže da ce svakako ostati u udruzi Ladonja, ali da se o stranci još nije razgovaralo. Pretpostavlja da se njegova lista ipak nece prikljuciti stranci.

- Da sam htio uci u neku stranku, to bih ucinio na pocetku svog politickog angažmana, kaže Novak. Cuccurin, pak, kaže da ta nezavisna lista ima isti tretman kao ona medulinska, to jest da se nije pridržavala nacela koje zastupa Ladonja pa stoga i nije pod njihovom krošnjom. Zanimljivo je, medutim, da je Novak, barem on tako tvrdi, dobio poziv za osnivacku skupštinu stranke.

I Angelo Mattich iz Višnjana kaže da nezavisne liste ostaju do daljnjeg nezavisne, pa tako i njegova lista koja je na vlasti u toj opcini. S druge strane, Leo Buic, nezavisni vijecnik u Opcini Marcana, kaže da ce se nezavisna lista na kojoj je bio kandidiran definitivno prikljuciti stranci.(Piše Bojan ŽIŽOVIC)

Goran Buic siguran u svoj položaj

Na posljednjim izborima za nacelnika Opcine Medulin Goran Buic je pobijedio svog protukandidata Emila Jukopilu sa svega 36 glasova više, dok je njegova lista osvojila pet vijecnickih mandata. Dio zasluga za taj uspjeh svakako valja pripisati i Ladonji koja je pružala odredenu potporu "svojim" nezavisnim listama. No, ocito je Buic procijenio da bez njihove podrške može ostati na vlasti i što je još važnije, ostvariti jednak uspjeh na iducim lokalnim izborima. Tada ce mu, prema svemu sudeci, konkurenti biti i iz stranke Ladonja.


Ni Bruno Nefat nece u stranku

Još jedan od istaknutih clanova Ladonje, pulski vijecnik Bruno Nefat otkriva nam da nije bio na osnivackoj skupštini stranke te kaže da se nada da ce nezavisna lista s koje je dospio u Gradsko vijece nastaviti djelovati na isti nacin do iducih lokalnih izbora. Veli da je svjestan da je Ladonja morala postati stranka da bi se njeno ime moglo pojaviti i na glasackim listicima. "To mi je drago, no s druge strane smatram da i u udruzi možemo dobro funkcionirati. Nemam ambicija kandidirati se na parlamentarnim izborima, a mislim i da necu ulaziti u stranku", zakljucuje Nefat.


Bruno Poropat odustao prije izbora

Od Ladonje je još prije lokalnih izbora odustao Bruno Poropat, koji je bio Cuccurinov protukandidat za Ladonjinog kandidata za župana. "Naša je prica završila nakon predizbora", izjavio je Poropat još pocetkom 2009. pojasnivši da više nema nikakve veze s Ladonjom, a da mu je Cuccurin tek sugradanin.


Podijeli: Facebook Twiter