Nece se zaboraviti najveca pljacka: privatizacija i ratno profiterstvo

Isteklo je pravo korištenja fotografije
Isteklo je pravo korištenja fotografije

Ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojic rekao je da se ponovno moraju otvoriti slucajevi pretvorbe i privatizacije koji su došli u zastaru te da se taj proces nece zaustaviti.

- Promijenjen je hrvatski Ustav i svi slucajevi iz pretvorbe i privatizacije koji su vec došli u zastaru nisu u zastari, što znaci da se takva djela moraju ponovno otvoriti, rekao je Ostojic u intervjuu za Media servis.

Podsjetio je da je od 2000. do 2004. godine Državna revizija kontrolirala 50 posto privrednih subjekata (od 1.400 njih 700), a u 95 posto slucajeva od njih 700 utvrdene su nezakonitosti.

Smatra da se ne smije ostvariti kletva "tko je jamio, jamio je" te da je policija u tom razdoblju utvrdila 12,5 milijardi kuna šteta u gospodarskom poslovanju te podnijela 20 tisuca kaznenih prijava. Ostojic je podsjetio da je do sada u slucaju vezanom uz ratno profiterstvo u Hrvatsku 2002. vraceno jedino tri milijuna tadašnjih njemackih maraka.

- Prostora za zaborav nema i najvecu pljacku koja se dogodila oko pretvorbe i ratnog profiterstva treba ponovno otvoriti. Materijali postoje i vjerujem da ce u tome odjel za specijalne slucajeve, pretvorbu i privatizaciju postici uspjeh, rekao je Ostojic.

Govoreci o radu Odjela za neriješene slucajeve Ostojic je rekao da policija mora riješiti još 128 neriješenih ubojstava od 90-ih godina do danas, a koja nisu vezana uz ratne zlocine.

Upitan o svojih sedam savjetnika, Ostojic je rekao da je taj sustav naslijedio te da je to sustav u kojem se nekoga tko prestane obavljati neku operativnu funkciju prebacuje u savjetnika te da to želi promijeniti.

Govoreci o bivšem ravnatelju policije Oliveru Grbicu te bivšem glasnogovorniku MUP-a Krunoslavu Borovcu, koji su mu sada savjetnici, Ostojic je rekao da Grbic ima namjeru za nekoliko mjeseci otici iz policije u mirovinu, a Borovec je kvalitetan policijski službenik koji je obavljao operativne poslove.

- To što više nije nacelnik odjela za odnose s javnošcu ne isljucuje mogucnost njegova kvalitetnog angažmana u policiji, rekao je Ostojic.


Podijeli: Facebook Twiter