Neće se ukidati stalna veza Pula - Ljubljana

Josip Orbanić na kanfanarskoj željezničkoj stanici (A. POKRAJAC)
Josip Orbanić na kanfanarskoj željezničkoj stanici (A. POKRAJAC)

Inicijativa koju je pokrenuo dr. Josip Orbanić, uz podršku Društva za slovensko-hrvatsku pograničnu suradnju, urodila je plodom pa je nakon lobiranja osigurana svakodnevna željeznička veza između Istre i Slovenije, a time i Europske unije. Zimi će između Ljubljane i Buzeta voziti slovenski, a potom do Pule hrvatski vlakovi. Ljeti će od Ljubljane do Pule i obratno svakodnevno prometovati stalni vlakovi.

Podsjećamo, Hrvatske željeznice su prošlog mjeseca objavile da vlak od Buzeta prema Puli neće voziti subotom, nedjeljom i praznikom. Josip Orbanić, rodom iz Žminja, bivši član uprave slovenskih željeznica, sada profesor željezničke logistike na mariborskom sveučilištu, zbog toga se pismeno obratio istarskom županu Valteru Flegu i Klubu zastupnika IDS-a u Saboru. Oni su se založili kod Hrvatskih željeznica, što je rezultiralo promjenom stava i osiguranjem svakodnevnih veza s Ljubljanom.

- Iduće godine bit će 140 godina da je izgrađena željeznička pruga Divača - Pula pa bi bila velika štete da se upravo pred taj jubilej ukine svakodnevna veza Ljubljana - Pula. Znam da je Hrvatska, posebno Hrvatske željeznice, u poteškoćama, ali je najgore kada se ukida uhodana linija i mijenjaju navike putnika, koji vikende i praznike koriste za izlete, a Istra ima što ponuditi i zimi. Budući da nismo neposredno vezani s mrežom Hrvatskih željeznica, veza Istre s Europskom unijom je jedina perspektiva za opstanak i mogućnost revitalizacije istarske željeznice, kaže Orbanić.

- U idućoj sezoni vlak će voziti i do Maribora, pa će Pula biti povezana i s Austrijom iz koje nam stiže velik broj turista. U planu je i aktiviranje linije od Divače do Trsta pa će Istra dobiti i željezničku vezu s Italijom, ističe Orbanić. (A. POKRAJAC)

OPŠIRNIJE U TISKANOM IZDANJU


Podijeli: Facebook Twiter